Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

wat is het verschil in voeding met nederland en spanje?

is er in spanje een ander eetgewoonten dan in nederland?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
6.1K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (3)

In Spanje wordt veel vis en zeedieren gegeten omdat dit schiereiland bijna helemaal omgeven is door water.
Er is een invloed van vele culturen die hun stempel op de voeding gedrukt hebben. Zo is Spanje jarenlang beheerst door de Moren en zij waren het die fruit en specerijen toevoegden aan de Spaanse maaltijd. Zij maakten de combinaties fruit, noten, vlees en vis.
De rijst die zo typisch is voor de Spaanse keuken, komt rechtsstreeks van de Moorse eetcultuur.
Ook het klimaat en het landschap nodigden uit tot het verbouwen van olijven, en olijfbomen staan dan ook verspreid door het hele land. De grond is vruchtbaar en er is dan ook veel vers fruit en groente.
Toen Columbus Spanje ontdekte kwamen ook nieuwe artikelen uit Amerika aan in Spanje . Tomaten, vanille, chocolade, verschillende soorten bonen en aardappelen.
Heden ten dage worden deze nog steeds gebruikt in de Spaanse keuken.

Het ontbijt bestaat uit koffie met een croissant of ander gebakje. Een traditioneel ontbijt bestaat uit churro's (gefrituurde zoete deegslierten) met suiker of warme chocolademelk waarin ze worden gesopt.

Geluncht wordt tussen 14.00-16.00 uur. De belangrijkste maaltijd van de dag en daarom uitgebreider dan het avondeten. Een typische lunch heeft meerdere gangen.
Eerst iets lichts zoals salade of soep, daarna een vis- of vleesgerecht en het nagerecht is fruit, een Spaanse flan, een gebakje of cake.
Hoewel er mensen zijn die 's avonds nog veel eten, is de avondmaaltijd normaliter minder uitgebreid. Het is een licht maal zoals een salade, sandwich of tapa's (kleine hapjes). De Spanjaarden eten dit avondeten pas op een laat tijdstip, vooral in weekends en tijdens de zomer pas tussen 21.00-23.00 uur.

Ook blijven Spanjaarden na het eten nog lang nakletsen met elkaar voor ze evtl. naar huis gaan na het eten.
Ook is er de siësta. Oorspronkelijk het middagdutje voor arbeiders , die na de lunch rust namen om het eten te verteren voor ze weer aan het werk gingen. Het is nu niet persé een dutje meer, maar de winkels en bedrijven gaan nog steeds 2 uur dicht 's middags. Op die manier kan iedereen naar huis om met de familie te eten.

Ook is het in Spanje normaal om wijn te drinken, maakt niet uit ofhet thuis of in een restaurant is, het is een onderdeel van het menu.
Koffie wordt hier ook ,net als bij ons vaak, meerdere malen per dag gedronken.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Hoewel Spanje hel veel kust heeft, heeft het nog veel meer binnenland. Vandaar ook dat er heel veel vlees wordt gegeten. De prijzen van vlees (en dan ook leer) zijn in Spanje veel lager dan hier. Bedenk ook maar dat de keukens van de vroegere Spaanse koloniën ook allemaal vlees georiënteerd zijn.
Verder is er de in en buiten Spanje hoog aangeschreven Baskische keuken die wel meer met vis doet.

Omdat de zuilvelindustrie in Spanje niet zo machtig is als in Nederland is ook het aandeel van zuivel in hun voeding lager. Zij hebben een andere schijf van 5 dan wij.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Zelf ben ik Spaans, en tot mijn 28ste heb ik daar gewoond, dus weet ik heel goed hoe dat zit, en ook de verschillen met Nederland.

Om te beginnen, moet ik je vertellen dat de verschillen tussen NL en Spanje steeds kleiner worden, omdat men vaak buitenshuis eet, en dan is er, net zoals in NL, sprake van 'globalisatie van het voedingspatroon', en steeds minder seizoen- en plaatsgebonden voedsel. Erg jammer!

Maar nog altijd zijn er verschillen, zowel qua etenstijd als qua voedsel.

Je moet ook weten dat "hét Spaanse eetpatroon" niet bestaat. De verschillen tussen de Spaanse regio's zijn even groot wat betreft klimaat, gewoontes en eten als tussen Zuid Italië en Noord Duitsland of tussen Griekenland en Ierland. Echt waar!

Normaal gesproken eet de volwassen Spanjaard 3 keer per dag, en de kinderen krijgen ook 2 keer tussendoortjes.

Ontbijt is, net zoals in NL, en persoonlijke keuze. Koffie is zo'n beetje vaste prik, en verder een kwestie van smaak en ochtendhumeur. Volwassenen ontbijten vaak erg licht, en nemen daarna halverwege de ochtend nog een hapje in de vorm van tapas of een broodje, en dat in de kantine op het werk of een cafetaria. Kinderen moeten van hun ouders meer eten, en dat is net zoals in NL: ontbijtgranen, melk, sap, jam... geen pindakaas, dat vindt bijna niemand lekker.

In het algemeen kan je stellen dat, zoals Amc in haar antwoord aangaf, wordt er veel later geluncht (aanvang tussen 13 en 15 uur), en als deze maal thuis wordt genuttigd, dan is het een volle maaltijd, met voor- hoofd- en nagerecht.
Voorgerecht bestaat vaak uit een flink bord groente, rauwkost of pasta. Daarna volgt een hoofdgerecht op basis van vlees, vis of eieren (doorgaans wordt vis 2-3 keer per week gegeten) nagerecht is fruit en/of iets zoets.
Het is overigens niet zo dat er zó vaak rijst wordt gegeten. Integendeel zelfs. Rijst komt voor als ingrediënt van paëlla (dat overigens alléén aan de Oostkust een typisch gerecht is, behalve dan in restaurants voor toeristen) of soms als voorgerecht, maar er wordt veel vaker pasta of aardappel (gebakken, frietjes of gekookt) mee geserveerd.
Heel typerend is dat er veel brood met de maaltijd wordt gegeten (baguette-stijl, geen boterhammen, dat gebruikt men alleen om tosti's te maken, en dat noemt men "sandwich")
Met het eten drinkt men water en/of wijn. Nooit (karne)melk of fruitsap. Dat vinden Spanjaarden heel gek als ze in NL uit gaan eten (vond ik ook in het begin!)

Zie verder in de reacties (ruimte tekort)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
De avondmaal is minder uitgebreid dan in NL, maar toch geen 'vluggertje'. Met name kinderen krijgen ook een redelijk uitgebreide maal, en halverwege de middag iets extra's om de lange middag te kunnen doorstaan: de "merienda", vaak een broodje belegd met kaas of vleeswaren. Uitzondering op de regel van de lichtere avondmaal is als je uit gaat eten. Wat dat betreft geen verschil tussen NL en Spanje. Alleen de tijdstip is anders: vóór 8 uur zijn er alleen de Macs open, of in hele toeristische plaatsen, waar de keukens eerder open gaan. De samenstelling van het dieet is ook heel anders in Spanje dan in NL, hoewel zoals ik al aangaf, de beroemde en beproefde "mediterrane dieet" steeds minder ruimte krijgt. Zó zonde!!
In ieder geval de belangrijkste verschillen zijn (in willekeurige volgorde):
- Meer vis, vooral in de kustgebieden, en ook veel meer soorten vis dan je in NL vindt. In het binnenland van Spanje (vergis je niet: dat is ongeveer 5× zo groot als heel Nederland) eet men ook veel vis, maar relatief minder.
- Minder vlees, en ook andere soorten vlees: men eet meer kalfsvlees dan rundvlees, en ook veel lamsvlees met de belangrijke opmerking dat lammetjes veel jonger worden geslacht, waardoor dit vlees een minder uitgesproken smaak heeft.
- Veel minder zuivel! Met name de volwassen bevolking drinkt melk alleen met de koffie, bij wijze van spreken. Er worden ook meer soorten kaas gegeten, en ook veel schapen- of geitenkaas.
- De variatie aan groente dat gegeten wordt is enorm, en groente is bijna nooit een bijgerechtje, maar een vol gerecht.
- Er worden veel meer peulvruchten gegeten, en ook verschillende soorten: kikkererwten, linzen, allerlei soorten bonen...
- Men gebruikt bijna voor alles olijfolie, om te bakken en als dressing. Boter gebruikt men om brood te smeren (héél soms) of voor gebak.
- Er wordt veel vers fruit gegeten, en ook seizoensgebonden.
- Men drinkt water of fris, en de volwassenen wijn of bier (erbij, niet in plaats van) Melk of chocolademelk drinken de kinderen met hun ontbijt of kort voordat ze naar bed gaan.
- Het type brood dat men eet is anders: baguette-achtig of oerbrood. Boterhammen zijn voor tosti's of hele kleine kinderen. Nou, dat was een behoorlijke lap tekst, en ik zou uren hiermee door kunnen gaan, maar ik hoop dat je hiermee uit de voeten kan. Eet smakelijk!
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
+ Jammer dat je er niet bij gezet hebt, dat het vele brood noodzakelijk is bij het vele gebruik van olijfolie, dat is een veel gemaakte fout van Nederlanders, het brood negeren op vakantie en vervolgens aan de diarree raken.
Verder prima antwoord.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
... en dan maar het water beschuldigen, dat in Spanje misschien minder van smaak is, maar zo veilig als het maar kan. In Spanje wordt namelijk het drinkwater nog steeds gechloreerd, en dat is zo goed als onvermijdelijk vanwege de hoge temperaturen en de beperkte toegang tot zeer schoon water.
Bedankt voor je + crea!!

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding