Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Zijn groenten uit blik minder gezond dan verse groenten?

Ik hoor nogal dat het gezonder is om zelf verse groenten te koken en eten, maar is it echt zo?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Het Voedingscentrum zegt er dit over:


Is groente uit blik en diepvries even gezond als verse?

Ja. Groente uit blik of pot en diepvriesgroente bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als verse groente.

Een nadeel van groenten uit blik of pot is dat er extra zout aan is toegevoegd.

Groente à la crème uit een pot is een minder gezonde keus, omdat er vet aan is toegevoegd.
Maar dat is hetzelfde als wanneer je zelf een vette crèmesaus voor je bloemkool of spinazie maakt.


http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/veelgestelde-vragen/10-meest-gestelde-vragen/is-groente-uit-blik-en-diepvries-even-gezond-als-verse-.aspx
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Andere antwoorden (6)

Vitaminetekorten zijn erg zeldzaam, dus het is niet nodig om je daar erg veel zorgen over te maken. Veel vitamines breken ook af in de tijd dat de groente erover doet om de supermarkt te bereiken. Al met al is ingeblikte groente door de langere kooktijd iets minder goed dan supermarktgroente.

Waarschijnlijk is het beste alternatief diepvriesgroente, die in verse toestand heel kort gekookt wordt. Persoonlijk vind ik ingeblikte groente over het algemeen overgaar en daardoor niet zo smakelijk.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verse groenten zijn nog altijd het meest gezond.
Kies bij voorkeur voor biologische groente, die zijn niet bespoten met ongezonde pesticiden.

Daarna is theoretisch de beste volgorde:
diepvriesgroente, groente uit glas, groente uit blik.
Blik kan ongezonde stoffen aan de groente toevoegen.

Ik zei theoretisch, want je moet nooit vergeten om de etiketten te lezen. Met name de ingrediëntenlijst.

Aan blikgroente wordt vaak suiker toegevoegd.
Maar soms wordt ook aan groente in glas, suiker toegevoegd.

En aan de diepvriesgroenten worden vaak smaakversterkers als E621 en ook suiker toegevoegd.

Kortom, je bent eigen baas over wat je in je mond stopt, maar er is niets mis mee, om eerst bewust te onderzoeken, of datgene wat je in je mond wil stoppen, wel gezond voor je is.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
De hoeveelheden vitamines van verse en geconserveerde groenten ontlopen elkaar niet veel. Ook verse groente moet je op de een of andere manier bewerken waardoor er vitamines verloren gaan. Je kunt zelfs rustig aannemen dat groente die lang in de winkel of bij jou thuis, al dan niet in de koelkast is bewaard minder vitamines bevatten dan die uit pot, blik of diepvries. Hou wel in de gaten dat er in blikgroente vaak rijkelijk zout en suiker wordt toegevoegd.
Bronnen:
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Groenten uit blik zijn even gezond als verse groenten. Vitaminegehalten ontlopen elkaar niet veel. Het kunnen microgrammen verschil zijn, dat hoeft de afweging gezond-minder gezond niet uit te maken. Realiseer je dat verwerkte groenten, zoals in blik, snel na het oogsten worden verwerkt. Dat is ook winst. Hetzelfde geldt voor diepvries en in pot.
Weet dat blikgroenten uiteindelijk meer voedingsstoffen bevat dan verse groenten die 4 dagen in de koelkast heeft gelegen. Het is dus maar net hoe je het bewaart en klaarmaakt.
Blikgroenten bevatten wel zout (tbv. het conserveren) en dat is een nadeel tov. verse groenten.
Nog een pluspunt: blikgroenten maken het dagelijks varieren met groenten makkelijk. Je eet sneller verschillende groente in een week. In die zin is het ook gezond!

Toegevoegd na 3 dagen:
groente uit blik maakt varieren met verse groente in een week haalbaar, daar je niet elke 2 dagen verse groente kunt kopen (in de dagelijkse praktijk). Met wat blikken groente in huis kun je elke dag met gemak groente eten. Verse broccoli afwisselen met doperwten, spinazie, dan weer vers enz. Niet in huis of geen tijd voor boodschappen is dan geen argument.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwerkte groenten bevatten, net als verse groenten, volop vitamines, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen. Door de snelle verwerking bij groenteverwerkende bedrijven blijven voedingsstoffen zoveel mogelijk behouden. Verse groenten die verkocht worden in de supermarkt of groentewinkel leggen vaak een lange weg af via de veiling, magazijnen en koelcellen van winkelketens. Bovendien worden ‘verse’ groenten thuis regelmatig (te) lang bewaard en (te) lang gekookt. Gevolg: verlies van kwaliteit en voedingswaarde. Natuurlijk gaat er ook bij het inblikken of invriezen van groenten een deel van de vitamines verloren. Aan de andere kant hoef je pot -, blikgroenten voor gebruik alleen op te warmen, waardoor er juist minder vitamines verloren gaan. Uiteindelijk is er, als er op het bord ligt, nauwelijks verschil in voedingswaarde tussen vers of verwerkt. Verwerkte groenten zijn dus een goed en gemakkelijk alternatief voor vers bereide groenten.

Toegevoegd na 1 minuut:
http://www.hakgroente-instituut.nl/index.php?nav=faq#faq4
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Groenteconserven worden meestal binnen een paar uur na de oogst verwerkt. Bij het conserveren van groenten treedt ook een behoorlijk verlies aan vitamine C op. Zo is uit onderzoek gebleken dat er bij industriële verwerking van spinazie een verlies van 62% optreedt. Het verlies is echter erg afhankelijk van de soort groente en kan sterk variëren. Bij het verder bewaren van glas- of blikgroenten is het vitamine C gehalte relatief stabiel omdat de verpakte groente niet meer in aanraking komt met zuurstof. Ook het thuis opwarmen van glas- of blikgroenten heeft slechts een beperkt vitamineverlies tot gevolg
Bij diepvriesgroenten is het verlies tijdens industrieel bereiden minder groot dan bij glas en blik.
Diepvriesgroenten verliezen echter bij de bereiding thuis wel vitamine C doordat ze nog moeten worden gekookt.
Klein voorbeeld:
Een portie rode kool (150 g) bevat aan vitamine C (3)
• Rauw 90 mg (129% ADH)
• Gekookt 57 mg (81% ADH)
• Blik/glas: 57 mg (81% ADH)
• Diepvries, gekookt (met appeltjes) 30 mg (43% ADH)

Blik- en glasgroenten zullen over het algemeen niet veel verschillen hebben in het vitaminegehalte met vers thuis gekookt, indien de groenten snel en volgens de geldende maatstaven gekookt worden.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing