Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Het beste antwoord

In principe alles wat je kan verbranden, heeft een calorische waarde (zelfs hout, bij wijze van spreken) Dus het wetenschappelijke antwoord op je vraag is altijd "Ja".

Maar als je praat over calorieën die je lichaam kan gebruiken, dan moet je kijken of je lichaam de stof kan verteren, en of het verteren van de stof tot iets bruikbaars netto energie oplevert, of juist energie kost.
Bij voorbeeld, van vezels wordt gesteld dat ze geen calorieën opleveren, omdat je lichaam deze niet kan afbreken, opnemen en gebruiken (vezels worden onverteerd gepoept), en dat is dus in diëtetische zin correct: in vezels zitten geen calorieën.

De meeste smaakstoffen zijn uitstekend verteerbaar, dus je lichaam zal deze afbreken en verteren, opnemen via de dunne darm en via de ene of andere metabolische route verbranden in een proces dat netto energie zal opleveren. De hoeveelheid energie zal gering zijn, omdat in verhouding bevatten levensmiddelen heel weinig smaakstoffen, maar per saldo, wordt toch energie hieruit geput, dus kan je gerust stellen dat smaakstoffen, mits ze verteerbaar zijn (en dat zijn ze bijna allemaal), tóch calorieën bevatten.

Dat geldt dus ook voor kleurstoffen, zoetstoffen, enz...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

De smaakstof op zich bevat geen calorische waarde. Toch niet bij natuurlijke producten.

Liefs en fijne avond nog!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Dat klopt helaas niet!
Alles wat je kan verteren levert energie, en heeft dus een calorische waarde, natuurlijk of niet.
Alleen onverteerbare producten leveren geen calorieën op.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding