Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Verandert de voedingswaarde van granen zodra je ze kookt? Dus stel 100 gram is 350 kcal, is dat dan nog steeds zo ook al is het volume dan toegenomen?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
819

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

In principe verandert er niets aan de voedingswaarde van granen wanneer je ze kookt. Ze bevatten gekookt dezelfde stoffen als ongekookt (al geven ze wat zetmeel af aan het kookwater)
Voor je lichaam is er alleen wel een groot verschil. Rauwe granen zijn voor je lichaam namelijk moeilijk te verwerken, en je haalt er weinig energie uit. Na garing zijn de zetmelen en eiwitten makkelijker toegankelijk, zodat je er energie uit haalt.

Dus: Rauw en gaar bevat dezelfde energie, maar uit de gare granen kun je die energie makkelijker opnemen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Omdat niemand rauwe granen eet wordt de voedingswaarde van gekookt graan gegeven. Omdat bij het koken er wat veranderingen in structuur/samenstelling komen, zal de voedingswaarde wel veranderen. Die zal hoger komen denk ik omdat ongekookt de voedingswaarde nogal laag is
(Lees meer...)
anneliez
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Weet je zeker dat het altijd de voedingswaarde van 100 gram van het gekookte product is? Als het er niet bij staat, zou ik daar niet standaard vanuit gaan eigenlijk.
Of is dat wettelijk de bedoeling?
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Vaak gaan ze juist van het onbereide product uit.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding