Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Zijn gezouten zonnenbloem pitten gezond en goed voor je? En is het slecht om het elke dag te eten?

None

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (3)

Het lijkt me verre van gezond om het dagelijks te eten.
Het is al bekent dat in het normale dagelijkse eten teveel zout zind dan goed voor ons is.
Het lijkt me ongezond om daarbij nog eens gezouten zonnebloem pitten te gaan eten.

Toegevoegd na 3 minuten:
Ongezouten zonnenbloem pitten zijn geen probleem.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Zonnenbloempitten zijn heel erg gezond. Maar helaas het zout niet.Geen probleem als je dat eens in de week doet, maar elke dag is slecht voor je. Je houd vocht vast en kan de bloeddruk verhogen.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Op zo'n vraag krijg je al gauw het antwoord dat zonnebloempitten gezond zijn en zout niet. De waarheid is dat we met ons dagelijkse voedsel een overmaat aan linolzuur, vooral via zonnebloemolie, binnenkrijgen en dat wat meer zout voor bijna niemand kwaad kan. Als je geen nierpatiënt bent is zout geen enkel probleem voor je gezondheid. Het is zelfs omgekeerd; te weinig zout is veel schadelijker voor je gezondheid dan een paar gram extra.

Linolzuur is een essentieel vetzuur, evenals alfa-linoleenzuur. Het lichaam kan deze vetzuren zelf niet maken maar heeft ze wel nodig. Omdat linolzuur cholesterolverlagende eigenschappen zou hebben werden margarineproducten zoals Becel vanaf de zestiger jaren aangeprezen als middel tegen hartkwalen. Nu weten we dat het spul juist hartkwalen veroorzaakt. Kunstmatig harden van de olie om er smeerbare margarine van te maken vergrootte de kans op hartziekte.

Als je maar zorgt dat je ook andere vetzuren binnenkrijgt kan een handje zonnebloempitten per dag echt geen kwaad. Eet echter ook vette vis, walnoten etc. om voldoende alfa-linoleenzuur binnen te krijgen en de verhouding tussen die twee essentiële vetten niet teveel te verstoren. Je kunt wel beter spaarzaam omgaan met zonnebloemolie in de keuken omdat een overmaat daarvan slecht is voor je gezondheid. Het is een instabiele olie die slecht tegen verhitting kan en ontstekingen kan veroorzaken, o.a. in de bloedvaten.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing