Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is het verschil tussen de werking van een Oven & een Magnetron?

Ze zeggen dat eten uit een Magnetron minder lekker is dan eten uit een Oven? Klopt dit?

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (3)

Een magnetron bestraalt het eten. Een oven verwarmt het van voedsel buiten.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Eerst de magnetron: Een magnetron werkt door microgolfstraling, meestal bij een frequentie van 2,45 GHz, door het voedsel heen te leiden. Water dat in het voedsel aanwezig is, absorbeert de straling, zodat deze omgezet wordt in warmte. Elk watermolecuul is een elektrische dipool, dat wil zeggen dat het ene uiteinde een positieve lading bezit en het andere uiteinde een negatieve lading. Door de elektromagnetische straling wordt het molecuul heen en weer gedraaid, waarbij het zich gelijk richt aan het wisselende elektrisch veld. Deze beweging veroorzaakt de warmte. Sommigen menen dat er resonantie van de watermoleculen optreedt, maar deze resonantie treedt bij veel hogere frequenties op.

Naast water zijn ook de vetmoleculen in het voedsel effectief voor het omzetten van de stralingsenergie in warmte.

De ovenruimte waarin het voedsel bereid wordt moet een kooi van Faraday zijn om ervoor te zorgen dat de straling niet naar de omgeving ontsnapt. Daarom is de glazen deur van de magnetron voorzien van een geleidend metaalrooster om de afscherming door de deur te realiseren. De microgolfstraling, met een golflengte van ongeveer 12 cm, kan niet door dat rooster passeren, maar licht, ook een vorm van elektromagnetische straling maar met veel kortere golflengtes, kan dat wel.

De oven verwarmt het eten,middels echte warmte b.v. door gas of elektriciteit en deze warmte verwarmt het voedsel van buiten af en niet van binnen uit, zoals met de magnetron.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
eten uit een magnetron kan net zo lekker zijn als eten uit een oven.
alleen gerechten die krokant moeten zijn, worden slap in de magnetron.
een croissantje of broodje of quiche opwarmen doe je het best in de oven.
14 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing