Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is Sambal Oelek gezond ?

Wij eten nogal eens Oosters en steevast staat bij ons de Sambal Oelek op tafel. We gebruiken het een paar keer per week in behoorlijke hoeveelheden.

Is dat wel gezond of is het juist af te raden dit pittige product vaak te gebruiken ?

Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
27.8K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Het zijn pepers, gemalen en met zout en kruiden...
Het werd gebruikt om parasieten te doden in het verteringsstelsel rond de warmere landen, hoe warmer een land hoe pittiger men eet, hoe meer en hoe hetere pepers men gebruikt...

Het is gezond omdat het anti-oxidanten (Vit. C) bevat en een natuurlijk desinfecterende werking heeft...

Als je het vaak gebruikt wen je eraan, en treedt gewenning op...

Kortom: Gezond...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Andere antwoorden (8)

Sambal bevat zeer veel vitamine C en bevordert de spijsvertering. Sambal oelek is vaak erg zout en dan snel smaakbepalend. Voor mensen met bijvoorbeeld darmklachten wordt het meestal afgeraden.

Aan pittig eten kun je wennen en na verloop van (veel) tijd loopt je tolerantie weer terug.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Ik denk als je het zelf maakt dat het {nog} beter zou zijn Ivm de vitamine c ...????
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Als je een beetje doet is het gezond maar veel is niet gezond.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Gezond en superlekker!!

Ik stop het soms tussen een tosti ipv curry of ketchup te gebruiken.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Sambal oelek bevat erg veel zout en is daarom minder gezond.
In Oosterse toko's zijn er nog veel meer soorten sambal te krijgen. Deze zijn minder zout dan sambal oelek en vaak ook nog lekkerder ook!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Mijn opa die geboren en getogen is in Indonesië zegt dat hij nooit verkouden is omdat hij zoveel sambal eet.
Het zou te pittig zijn voor bacteriën die in je keel zitten en verkoudheid en keelpijn veroorzaken.

Ik heb hem nog nooit verkouden gezien, dus ik geloof wel dat het waar is :)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Leuk antwoord!
Ik heb ooit indische kookles gehad en daar heb ik geleerd dat je met sambal oelek kookt/bakt. De andere sambals zet je op tafel..Bv brandal, die maak je met oelek.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Typisch, want bij de Chinees krijg je toch ook ''los'' oelek mee. Interessant antwoord.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
rubro, ik denk dat ze dat doen omdat bijna ieder Nederlander de oelek wel kent (sambal bij?)
De indische kooklessen die ik heb gehad waren bij een indische dame met orginele recepten, echt jammie..
In de toegevoegde link wordt iets over het effect van pepers gezegd waarvan sambal wordt gemaakt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding