Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Ik las dat een suikerklontje in een kaasdoos kan voorkomen dat de kaas gaat schimmelen. Is dat echt zo?

En hoe kan dat dan?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
3.8K
Cryofiel
13 jaar geleden
Losse suiker helpt net zo goed, maar het is wat onhandiger - voor je het weet heb je gezoete kaas. Droge rijst werkt ook. Dat neemt ook goed vocht op.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Ja, dat werkt.

Kaas gaat sneller schimmelen door vocht. In een kaasdoos ontstaat vaak vocht doordat de kaas "zweet", en doordat je warme lucht in de doos doet (als de doos op tafel staat) en die warme lucht dan afkoelt in de koelkast - daarbij ontstaat condenswater.

Een suikerklontje is hygroscopisch - dat wil zeggen dat het vocht aantrekt en opneemt.

Daardoor zal dus de lucht in de kaasdoos droger worden, en zullen er geen vochtdruppels meer onstaan. Schimmels zullen zich dan veel minder snel ontwikkelen.
(Lees meer...)
Cryofiel
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding