Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Antwoorden (3)

Paprika bestaat voornamelijk uit water- zoals de meeste groente en fruit. In 100 gram verse paprika zitten ongeveer 109 joules.

Paprikapoeder is gewoon gedroogde paprika die wordt fijngemalen. In 1 eetlepel paprikapoeder (ongeveer 5 gram) zitten al 132 joules. Elke eetlepel is dus al meer dan een hele paprika. (Ongeveer 1 1/3).

In een potje paprikapoeder zit 30 tot 50 gram gemiddeld (afhankelijk van de grootte van het potje, uiteraard), dus laten we zeggen 40 gam - 8 eetlepels. Dat zijn ongeveer 8x130 = 1040 calorieen. Om die hoeveelheid te maken heb je dus ongeveer 1040 : 100 = iets meer dan vier verse paprika nodig. Dat zijn vier flinke paprika's.

Uiteraard is dit bij benadering, omdat geen twee paprika's gelijk zijn, en ook het ene merk poeder het andere niet is. Maar als algemene richtlijn gebaseerd puur op de voedingswaarde kun je er dus van uitgaan dat in een klein potje paprikapoeder uit de supermarkt minimaal 4 paparika's zitten.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ter aanvulling op het vorige antwoord:

Paprikapoeder wordt gemaakt van gedroogde en gemalen paprika’s waarvan de pitten verwijderd zijn. Dit zijn niet de bekende blokvormige rode paprika’s, maar van een speciale puntige soort die 12-15 cm lang wordt en die hun smaak alleen goed ontwikkelen in een vrij warm klimaat. Deze soort is familie van de Spaanse peper maar milder van smaak. Hoe lichter de paprika's van kleur zijn, hoe beter de kwaliteit van het poeder wordt.

Er zijn twee soorten paprikapoeder:

de milde soort – met een zoetige smaak. Dit is meestal het gewone paprikapoeder dat verkocht wordt in supermarkten.
de pikante soort – is pittig van smaak net als Cayennepeper, alleen milder. Dit is vrijwel altijd uit Hongarije afkomstig en wordt daarom ook wel Hongaars paprikapoeder genoemd.
Als het paprikapoeder te heet wordt, bijvoorbeeld door het meebakken in hete olie, dan verbranden de suikers in het poeder en wordt de smaak bitter.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Aanvullend antwoord n.a.v. onbegrijpelijke berekening: "Om die hoeveelheid te maken heb je dus ongeveer 1040 : 100 = iets meer dan vier verse paprika nodig. Dat zijn vier flinke paprika’s."
Als een paprika 100 gram weegt dan is 1040 gedeeld door 100 of 109 ongeveer 10, dus 10 paprika's.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Nu nog de verhouding joules vs callorieen toepassen en je komt op marleen haar antwoord. Toegegeven, ik moest het ook 2x lezen.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
ja, sorry, dat kwam door het natte vingerwerk. Mijn fout.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding