Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Moet je je overgebleven eten eerst af laten koelen voor je het invriest?

Iemand beweert dat het afgekoeld moet zijn. Klopt dit?

Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (3)

Ja, het is meestal beter om je overgebleven eten eerst een beetje af te laten koelen voordat je het invriest.

Als je warm eten direct in de vriezer stopt, kan dat de temperatuur in de vriezer verhogen, wat andere ingevroren etenswaren kan beïnvloeden.

Laat het eten gewoon tot kamertemperatuur komen, maar stop het niet te lang buiten de koelkast om bacteriën te voorkomen.

Wie heeft tips over het beste manier om restjes in te vriezen zonder dat ze smaak verliezen?
6 maanden geleden
Ja, je moet het eten eerst laten afkoelen en wel om 3 redenen:

- het warme eten warmt de inhoud van de vriezer een beetje op en dat is niet goed voor de andere producten in de vriezer
- de vriezer moet ineens heel hard aan het werk om de verhoogde temperatuur weer te laten dalen. Dat kost veel energie die je kunt besparen door gewoon een half uurtje te wachten.
- het warme eten bevat nog veel vocht dat allemaal heel snel wil verdampen als het ineens in een koudere omgeving komt. Je krijgt dus heel veel condens (= ijsvorming) in je vriezer (of in het bakje met eten) en je eten zelf droogt daardoor uit en wordt er dus niet lekkerder van. Hoe geleidelijker het afkoelt, hoe beter. Dus ook niet als het nog warm is in de koelkast zetten.
6 maanden geleden
Het is ALTIJD beter om eten eerst af te laten koelen voordat je het invriest.

Dit voorkomt dat het warme eten in de vriezer condenseerd. GEbeurt dit dan heb je kan op vriesbrand, en dat is een vorm van bederven in de vriezer.

Dus eerst tot op kamertemperatuur laten afkoelen, daarna luchtdicht verpakken, en bij voorkeur in de invriesvak invriezen.
6 maanden geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing