Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe kom het dat rode radijsjes bij het eten een branderig gevoel op mijn tong geven?

Verder heb ik dat nergens bij.

Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

De plant radijs is een lid van de familie kruisbloemigen. De knollen daarvan bevatten zwavelhoudende componenten die smaakstoffen vormen wanneer men ze bijt, wrijft of hakt. Door de beschadiging komt mosterd­glycoside vrij, wat een branderig gevoel veroorzaakt. Dat is niet alleen het geval bij radijs, maar ook bij bijvoorbeeld spruitjes, mierikswortel en (uiteraard) mosterd. Spruitjes en andere koolsoorten eten wij gekookt en dat verzacht de smaak, want glycosiden lossen op in water. Maar radijsjes worden rauw geconsumeerd en daardoor kan de mosterdglycoside jouw tong zo'n branderig gevoel geven.
Amadea
7 maanden geleden

Andere antwoorden (1)

Allylisothiocyanaat

Wiki
allylisothiocyanaat (onder meer in mosterdolie en de olie van mierikswortel of wasabi); antibacteriële stof; kan gebruikt worden als ontsmettingsmiddel en conserveringsmiddel

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van radijs
De pittige smaak van radijs is afkomstig van de stof allylisothiocyanaat. Deze stof ontstaat uit glucosinolaten doordat het enzym myrosinase vrijkomt bij het kauwen en vervolgens deze stof produceert. Allylisothiocyanaat komt ook voor in wasabi en mosterd.
7 maanden geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing