Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe kom het dat rode radijsjes bij het eten een branderig gevoel op mijn tong geven?

Verder heb ik dat nergens bij.

een maand geleden
831
LeonardN
een maand geleden
"Verder heb ik dat nergens bij."
Oh? Dat is bijzonder.
Niet dat je het hebt bij radijsjes, maar dat je het verder nergens bij hebt.
-mosterd
-sambal/chili pepers
-wasabi (imitatie wasabi wordt n.b. gemaakt van groene radijs).
-mierikswortel
-peper (als in zout en peper)
Pieterke
een maand geleden
@LeonardN. De dingen die jij noemt eet ik geen van alle. Bij de (andere) dingen die ik eet heb ik nooit last.
LeonardN
een maand geleden
"De dingen die jij noemt eet ik geen van alle."
Van veel van die genoemde dingen kan ik me dat nog voorstellen, maar gebruik je nooit peper, of kom je er nooit mee in aanraking? Als je het in de keuken hebt staan, even klein beetje op je vinger en dan voel je het best prikken, is mijn ervaring. Maar in een gerecht goed gemengd is branderig idd niet de meest voor de hand liggende term. Hier nog een aantal kruiden die prikkelend kunnen zijn:
https://www.vitaminesperpost.nl/actueel/krachtige-kruiden De hoeveelheid/concentratie is in veel gevallen natuurlijk wel van belang om het van mild tot prikkelend tot branderig te ervaren. Ook zijn het soms hele andere ervaringen van pittigheid/scherpheid. Bij mosterd is de scherpte er direct en vaak is het zo weer weg. Maar bij sambal kan het soms even duren voor je het voelt en kan het lang blijven hangen. Mosterd zou ik ook niet per se als branderig ervaren. Eigenlijk is het heel bijzonder dat we dit eten omdat het eigenlijk als een soort afweermechanisme dient voor de planten die dit doen. Het zou ons dus moeten weerhouden. Vandaar dat veel mensen er ook niets van moeten hebben.
Pieterke
een maand geleden
Peper gebruik ik ook nooit

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

De plant radijs is een lid van de familie kruisbloemigen. De knollen daarvan bevatten zwavelhoudende componenten die smaakstoffen vormen wanneer men ze bijt, wrijft of hakt. Door de beschadiging komt mosterd­glycoside vrij, wat een branderig gevoel veroorzaakt. Dat is niet alleen het geval bij radijs, maar ook bij bijvoorbeeld spruitjes, mierikswortel en (uiteraard) mosterd. Spruitjes en andere koolsoorten eten wij gekookt en dat verzacht de smaak, want glycosiden lossen op in water. Maar radijsjes worden rauw geconsumeerd en daardoor kan de mosterdglycoside jouw tong zo'n branderig gevoel geven.
(Lees meer...)
Amadea
een maand geleden
Pieterke
een maand geleden
Bedankt voor het antwoord.

Andere antwoorden (1)

Allylisothiocyanaat

Wiki
allylisothiocyanaat (onder meer in mosterdolie en de olie van mierikswortel of wasabi); antibacteriële stof; kan gebruikt worden als ontsmettingsmiddel en conserveringsmiddel

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van radijs
De pittige smaak van radijs is afkomstig van de stof allylisothiocyanaat. Deze stof ontstaat uit glucosinolaten doordat het enzym myrosinase vrijkomt bij het kauwen en vervolgens deze stof produceert. Allylisothiocyanaat komt ook voor in wasabi en mosterd.
(Lees meer...)
een maand geleden
LeonardN
een maand geleden
In mn andere reactie besprak ik al chilipepers, daarvoor geld echter weer een andere stof https://nl.wikipedia.org/wiki/Capsa%C3%AFcine Capsaïcine is een alkaloïde dat de nociceptoren op de tong stimuleert.
Pieterke
een maand geleden
Bedankt voor de reactie.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding