Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waar worden je bananen zacht van?

Soms liggen je bananen 2 dagen in de fruitschaal (binnen, in de keuken) en worden ze al zacht.

Ik heb ze nu in de koeling gelegd, daar werden ze wel deels zwart van buiten maar bleven ze wel goed hard. Van binnen was de banaan nog gewoon geel. Vervolgens legde iemand anders ze weer terug in de schaal omdat ie beweerde dat het kwam door de koelkast dat ze zacht werden.

Nu weten we het dus niet. Wat klopt?

tinus1969
3 maanden geleden
Bananen worden rijp en zacht door ethyleen. Daarom worden ze zacht in afgesloten ruimtes. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Etheen

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (2)

Bananen worden snel zacht en overrijp als ze dichtbij ander fruit liggen zoals appels of peren. Bewaar bananen niet te warm, maar ook zeker niet te koud. Niet in de koelkast dus. Verder zorgen dat de schil niet deukt, kneust of beschadigt. En leg de bananen donker, dus niet voor het raam.
(Lees meer...)
3 maanden geleden
De vruchten verspreiden etheen of ethyleen (het stofje dat ervoor zorgt dat ze rijpen) via hun stelen. Hoe minder van dit gas zich kan verspreiden, hoe langzamer het rijpingsproces gaat. Daarom helpt het om de steel van de tros in plastic te verpakken.

De bananen blijven langer goed wanneer je ze samen aan de tros laat zitten. Het werkt nóg beter als je ze ophangt, in plaats van neerlegt. Dan krijgen ze namelijk geen bruine of beurse ‘ligplekken’.

Veel mensen bewaren bananen in de koelkast om het rijpingsproces te vertragen. Op zich niet gek bedacht, want ze rijpen het best op kamertemperatuur. Probleem is alleen dat dit proces dan zo wordt verstoord, dat de kans groot is dat je bananen helemaal niet meer rijpen. Groene exemplaren kun je daarom beter buiten de koelkast houden.

Pas wanneer ze echt rijp zijn, kun je ze in de koelkast leggen om ze zo lang mogelijk in die perfecte staat te bewaren.
(Lees meer...)
Amadea
3 maanden geleden
tinus1969
3 maanden geleden
Als aanvulling, en de koelkast is een afgesloten ruimte waar de ethyleen concentratie makkelijk ooloopt.
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image