Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waar worden je bananen zacht van?

Soms liggen je bananen 2 dagen in de fruitschaal (binnen, in de keuken) en worden ze al zacht.

Ik heb ze nu in de koeling gelegd, daar werden ze wel deels zwart van buiten maar bleven ze wel goed hard. Van binnen was de banaan nog gewoon geel. Vervolgens legde iemand anders ze weer terug in de schaal omdat ie beweerde dat het kwam door de koelkast dat ze zacht werden.

Nu weten we het dus niet. Wat klopt?

Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

Bananen worden snel zacht en overrijp als ze dichtbij ander fruit liggen zoals appels of peren. Bewaar bananen niet te warm, maar ook zeker niet te koud. Niet in de koelkast dus. Verder zorgen dat de schil niet deukt, kneust of beschadigt. En leg de bananen donker, dus niet voor het raam.
6 maanden geleden
De vruchten verspreiden etheen of ethyleen (het stofje dat ervoor zorgt dat ze rijpen) via hun stelen. Hoe minder van dit gas zich kan verspreiden, hoe langzamer het rijpingsproces gaat. Daarom helpt het om de steel van de tros in plastic te verpakken.

De bananen blijven langer goed wanneer je ze samen aan de tros laat zitten. Het werkt nóg beter als je ze ophangt, in plaats van neerlegt. Dan krijgen ze namelijk geen bruine of beurse ‘ligplekken’.

Veel mensen bewaren bananen in de koelkast om het rijpingsproces te vertragen. Op zich niet gek bedacht, want ze rijpen het best op kamertemperatuur. Probleem is alleen dat dit proces dan zo wordt verstoord, dat de kans groot is dat je bananen helemaal niet meer rijpen. Groene exemplaren kun je daarom beter buiten de koelkast houden.

Pas wanneer ze echt rijp zijn, kun je ze in de koelkast leggen om ze zo lang mogelijk in die perfecte staat te bewaren.
Amadea
6 maanden geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing