Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom is schapenkeutelkaas verboden?

De Tesselse Groene was een Nederlandse schapenkaas die tussen de 15de en 20ste eeuw werd geproduceerd op onder andere Texel. Een aftreksel van verse schapenkeutels werd aan de schapenmelk toegevoegd. Dat zorgde voor een karakteristieke, scherpe kaassmaak die deed denken aan die van Parmezaanse kaas.
Tussen de 15de en 20ste eeuw werden er tienduizenden van deze kaasjes geëxporteerd naar landen binnen Europa.

In de jaren 30 werd de bereiding door de Keuringsdienst van Waren verboden. Waarom?
In schapenkeutels kunnen natuurlijk schadelijke bacteriën, virussen en parasieten zitten. Maar deze kunnen niet overleven in kaas. Kaas bevat weinig water en veel zout en zuur waardoor het een ongunstige omgeving is voor de meeste micro-organismen. Als mensen echt ziek waren geworden, was het vroeger niet zo’n succes geweest.

SimonV
2 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Om schapen de voor de bereiding van die kaas benodigde keutels te laten vallen moesten ze worden opgejaagd. Mensen met neteldoeken draafden er achteraan om de keutels op te vangen, want die mochten niet verontreinigd worden. Dat waren dus wilde taferelen.

Rond 1930 werd dit om redenen van hygiëne door de Nederlandse Keuringsdienst van Waren verboden. Hoewel het bacteriologisch gezien geen probleem kon veroorzaken was het angst voor de pers die er de aanleiding voor was. Ambtenaren en politici hadden weerstand tegen dit product. Je moet toch niet denken aan een letterlijk broodje poep?!
Amadea
2 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Schapenkeutelkaas is niet verboden, maar het is wel een zeer zeldzame en traditionele kaas die alleen in bepaalde regio's van Frankrijk wordt geproduceerd. De naam komt van het feit dat de kaas wordt gemaakt van melk die afkomstig is van schapen die voornamelijk gras eten dat groeit tussen de keutels van wilde dieren.
een jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing