Welke witte kleurstof gebruiken voor cacaoboter?
Ik zoek witte kleurstof die te gebruiken is voor cacaoboter. Een verkoper vertelde mij dat de witte kleurstof met ingrediënt E171 tegenwoordig verboden is. Ik zie wel kleurstof E170 maar hij geeft aan dat dit warm wit is en dat je niet hiermee de kleuren krijgt zoals op de afbeelding. Is er een goed alternatief?
Het kan zowel vocht vasthouden als dikker worden, wat misschien niet acceptabel is, vooral wanneer grotere hoeveelheden rijstzetmeel nodig zijn, meestal 5% van het productvolume in tegenstelling tot 0,5% -1% met titaniumdioxide. Een andere optie is calciumcarbonaat, dat naast zijn witmakende eigenschappen ook calcium levert en het voordeel heeft dat het versterkt. Aan de andere kant kan calciumcarbonaat de consistentie en textuur van het eindproduct beïnvloeden, wat bijvoorbeeld in zoetwaren misschien niet wenselijk is.
https://nccingredients.com/what-are-the-alternatives-to-titanium-dioxide-for-whitening-food/
https://www.foodingredientsfirst.com/news/adm-presents-titanium-dioxide-alternative-for-intense-white-coloring-improving-stability-and-texture.html
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.