Wat zegt het percentage verzadigd vet bij plantaardige vetten over hoe gezond het product is?
Verzadigde vetten schijnen ongezonder te zijn dan onverzadigde vetten (dat wordt bijv bij het voedingscentrum uitgelegd).
Ook las ik dat soja relatief weinig verzadigd vet heeft. De bonen bevatten 20 g vet waarvan slechts 2,9 g verzadigd (per 100 g).
Ipv slagroom dacht ik goed bezig te zijn. Maar groot was dus mijn verbazing dat mijn net gekochte pakje "Cuisine Soja" van Alpro per 100 g 25,5 g vet bevat en dat daarvan 22,5 verzadigd is! Voor slagroom is dit 30/20. Betekent dit dat dit product wat betreft verzadigde vetten net zo ongezond is als slagroom. En waar komen al die verzadigde vetten dan vandaan?
Toen ik verder ging kijken ontdekte ik dat ook kokosolie (dat toch overal wordt genoemd als zo goed) ook voor 90% uit verzadigde vetten bestaat.
Vandaar mijn vraag, is dit nou hetzelfde als bij dierlijke vetten?