Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Welk van deze 3 vissen bevatten het minst giftige stoffen: Zalm, Haring of Makreel?

Ik eet dagelijks een klein portie vis (tussen de 75g en 125g).

Dikwijls wissel ik af tussen zalm, haring en makreelfilets, maar nu vraag ik mij echt af welk van deze 3 vissen het minst toxische stoffen bevatten (dioxines, PCBs, zware metalen, antibiotica, etc.)

De makreel en haringfilets die ik eet zijn MSC gecertificeerd, dat wilt dus zeggen dat beide vissen 'wilde' vissen zijn, dus geen kweekvissen en zijn afkomstig uit het Atlantische oceaan.

De zalmfilets die ik eet zijn ASC of NSC gecertificeerd, aangezien zalm in het wild (in de Atlantische oceaan) nauwelijks nog voorkomt (zo heb ik het begrepen), is dit dus een kweekvis uit het "Atlantische oceaan" (Chili of Noorwegen).

Ik had een mail gestuurd naar 2 leveranciers (Chileense en Noorse kweekvis) en het antwoord die ik gekregen heb is als volgt:

Noorse kweekzalm (NSC), zie link: https://i.ibb.co/3CL4qwH/Noorse-kweekzalm-NSC.png

Chileense kweekzalm (ASC), zie link: https://i.ibb.co/rp0smd1/Chileense-kweekzalm-ASC.png

Meer info over ASC: https://www.asc-aqua.org/what-we-do/our-standards/farm-standards/the-salmon-standard

Meer info over NSC: https://seafoodfromnorway.us/the-norwegian-seafood-council

Over de wilde haring en makreel uit de Atlantische oceaan heb ik dus geen flauw idee hoeveel toxische stoffen deze vissen bevatten.

Meer info over MSC: https://www.msc.org/nl

Kortom, mijn vraag is, welk van deze 3 vissen bevatten het minst giftige stoffen en is veilig voor dagelijkse consumptie?

Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (1)

Goedenavond, ik heb even gesurfd en ben op de volgende informatie gestuit. De informatie is afkomstig van een webpagina van het Nicolaas G. Pierson Foundation, het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren. Het kan zijn dat de inhoud (wat) gekleurd is en helaas kan ik op basis daarvan geen volledig overzicht geven, maar in ieder geval wordt wel ingegaan op gifstoffen in makreel en haring. Kwik en dioxines zijn de meest onderzochte soorten gif in consumptievis. Het RIVM hanteert een norm van maximaal 39,2 µg methylkwik per persoon per week. In makreel zit maximaal 0.66 mg methylkwik per kilogram, wat betekent dat u 82,5 methylkwik µg binnenkrijgt wanneer u een portie van 125 gram eet. Haring daarentegen bevat maximaal 0.04 mg methylkwik per kilogram. In een portie zit dus maar 5 µg kwik. Volgens deze norm van het RIVM is dus alleen haring veilig te eten.

Dioxines zouden al in lage concentraties schadelijk zijn, aldus de website van het wetenschappelijk bureau. U geeft aan dat u elke dag 125 gram vette vis eet (zalm meegerekend). In vette vis zitten meer dioxines dan in magere vissoorten en dat zou betekenen dat uw dioxine-inname in ieder geval al hoger is dan die van de gemiddelde Nederlander. Hierbij moet wel de nuance worden aangebracht dat het dioxine-gehalte in voedingsmiddelen al decennia daalt en dat ze pas bij hele grote hoeveelheden kanker kunnen veroorzaken.
Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing