Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom bestaat het woord pepernoot niet meer?

Elk kind associeert 5 december met pepernoten. Maar... op dit moment verkoopt geen enkele supermarkt (in elk geval Jumbo en AH) zakken met pepernoten. Op de zaken staat nu: kruidnoten. Maar wat zijn kruidnoten? Het blijkt (op basis van Van Dale) een recent fantasiewoord, afgeleid van het tot voor kort gebruikelijke kruinoot oftewel muskaatnoot. Kruinoot dus zonder d.
Ik hoor vandaag de dag vele malen vaker het woord pepernoten dan kruidnoten. Pepernoot is dus de gebruikelijke naam. Waarom wordt door de fabrikanten/supermarkten 'pepernoot' tegenwoordig genegeerd?
(Correctie: tweede regel 'zaken'= 'zakken'.)

Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

Wees gerust, het woord pepernoot bestaat nog steeds.
Volgens recente edities van de grote Van Dale is kruidnoot een synoniem van pepernoot. Veel bakkers houden vast aan de oorspronkelijke benaming. Volgens hen wordt met pepernoot het traditionele recept van een soort peperkoek bedoeld met anijssmaak, terwijl kruidnoten juist de knapperige brosse koekjes met speculaaskruiden zijn.
Een bekende brood- en koekfabrikant levert kruidnoten en pepernoten als twee verschillende producten met een eigen recept. De omzet van de kruidnoten heeft die van de pepernoot in de loop van de twintigste eeuw ver overtroffen en veel mensen zijn kruidnoot pepernoot gaan noemen.
Toegevoegd op 02 november 2019 16:06: afbeelding
Plaatje bij antwoord
SimonV
5 jaar geleden
Pepernoten en kruidnoten zijn zeker geen synoniem van elkaar......het zijn twee heel verschillende producten!

Pepernoten werden in de 16e eeuw al gegeten toen hier het Sinterklaasfeest ontstond als traditie.In die tijd kregen kinderen bij het Sinterklaasfeest pepernoten die gemaakt waren van deegresten van peper- en kruidkoek. Het resultaat: vierkante brokjes die smaakten naar ontbijtkoek. Ze waren enigszins taai en zacht en smaken enigszins flauw. en licht naar honing... Ouderwetse pepernoten zijn grotere brokjes en werden gemaakt van roggenmeel, honing en anijs. Ze zijn te vergelijken met taai-taai qua structuur.

In die tijd was er nog geen VOC die specerijen uit het oosten haalde en In de Middeleeuwen was peper in Europa een zeer gewilde en tevens schaarse specerij. Peper kende vele toepassingen, zowel in de keuken als in de geneeskunde. In de 16e eeuw kwam het in ruimere mate voorhanden dankzij de Portugezen. Juist door de wens naar peper ontstond de VOC...........hierdoor kwamen ook de specerijen als kruidnagel, nootmuskaat, kaneel, foelie enz. beschikbaar.
Feitelijk was peper dus al ingeburgerd en alles wat kruidig was werd in de volksmond peper genoemd (vandaar pepermunt, peperkoek (ontbijtkoek of kruidkoek werd ook zo genoemd) het was dus een algemene naam voor 'kruiden'.

Kruidnootjes ontstonden dus later en inplaats van een taaie structuur werden het een soort koekjes....bros en krokant. Het werden bolletjes die voor het bakken iets ingedrukt werden. Na het bakken waren het halfronde bolletjes geworden. Hieraan zijn dus nu speculaaskruiden toegevoegd.

Traditioneel en ook in oude historische boeken werd alleen van pepernoten gesproken tijdens de Sinterklaastijd. Tegenwoordig worden overal meer kruidnootjes gebruikt en gemaakt in allerlei variaties. De kruidnoot is gemaakt van tarwebloem en speculaaskruiden. Dit zijn kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper. De ‘pepernoten’ die tegenwoordig worden gestrooid, zijn over het algemeen vaak kruidnoten en dus geen pepernoten.Ouderwetse pepernoten zijn lang zo lekker niet dus worden minder gevraagd.....ze zijn er soms nog wel maar worden steeds zeldzamer.
De naam blijft echter nog altijd bij de bevolking en is ook algemeen bekend en erkend! Het is een volledig ingeburgerd begrip geworden.
Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing