Waarom bestaat het woord pepernoot niet meer?
Elk kind associeert 5 december met pepernoten. Maar... op dit moment verkoopt geen enkele supermarkt (in elk geval Jumbo en AH) zakken met pepernoten. Op de zaken staat nu: kruidnoten. Maar wat zijn kruidnoten? Het blijkt (op basis van Van Dale) een recent fantasiewoord, afgeleid van het tot voor kort gebruikelijke kruinoot oftewel muskaatnoot. Kruinoot dus zonder d.
Ik hoor vandaag de dag vele malen vaker het woord pepernoten dan kruidnoten. Pepernoot is dus de gebruikelijke naam. Waarom wordt door de fabrikanten/supermarkten 'pepernoot' tegenwoordig genegeerd?
(Correctie: tweede regel 'zaken'= 'zakken'.)
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Pepernoot
Zelf gebruik ik wel nog het verschil tussen pepernoten en kruidnoten.
Pepernoten vond ik als kind ‘vieze muffe hondenbrokken’ ;-)))))
In een groot deel van het land waren en zijn pepernoten altijd rond en niet vierkant. Ik vermoed dat de vierkante variant vooral in het zuiden van het land bekend is en in het noorden van het land vooral de ronde variant.
Verschillend recept, structuur, smaak.
Probleem is dat mensen de twee heel lang verward hebben, zodanig dat ze jammer genoeg synoniem geworden zijn.
Toch zijn er mensen gebleven die het verschil hebben erkend, en blijven erkennen.
Pepernoten zijn ondertussen bijna verdrongen door kruidnoten.
En blijkbaar zijn verkopers ondertussen ook weer bewust van de juiste benaming.
Vandaar dat je nu vaker kruidnoten ziet dan pepernoten. https://www.ad.nl/koken-en-eten/de-ouderwetse-pepernoot-legt-het-af-tegen-de-kruidnoot~af343aa6/ Het woord pepernoot bestaat dus nog steeds, alleen ze worden haast niet meer gemaakt (ALS je tenminste de juiste benaming aanhoudt, en je niet laat misleiden door de spraakverwarring die is ontstaan).
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.