Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe kan het dat cacao uitzet?

Hoe kan het dat het lijkt alsof cacaopoeder in een blikje steeds meer wordt? Het komt inmiddels uit het blikje doordat het het deksel omhoog drukt.

Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

Waarschijnlijk is er vocht bijgekomen. Hierdoor kan het volume groter worden, het uitzetten.
5 jaar geleden
Cacao-poeder is vet (vet noemt men ook apolair) en is héél fijn gemalen. De ontzettend kleine poederbolletjes worden door bewegen en wrijven een beetje statisch geladen (net zoals je droge haren als het buiten vriest; ze gaan dan knetteren). Door de statische elektriciteit gaan de poederbolletjes elkaar afstoten en hebben ze wat meer ruimte nodig. Hetzelfde effect heb je, als je b.v. een zak met polystyreen bolletjes (deze zijn ook apolair) schudt. Die bolletjes blijven ook aan je hand plakken door de statische elektriciteit.
De vette bolletjes nemen géén vocht op, juist omdat ze apolair zijn en het water polair is.
Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing