Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat zijn (kant-en-klare) low fodmap sauzen, dressings, kruidenmixen e.d.?

Ik kan eerlijk gezegd vrijwel niks vinden.

Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
tinus1969
5 jaar geleden
Heb je van alle fodmaps last? Of alleen van sommige?
Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
Ik zit in de herindroductiefase, maar weet wel al zeker dat ik fructanen (en vooral knoflook en ui) niet goed verdraag.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (1)

Eigenlijk zijn de meeste smaakmakers/ specerijen/ kruiden fodmap-arm en kan je ze goed gebruiken in een dieet. Je moet alleen goed opletten dat er geen fodmap-rijke ingrediënten inzitten. Dat zijn vooral ui, maar ook prei, knoflook, honing, rozijnen, appel en melk (lactose). Veel tarwe is vaak ook niet goed.
Het lastige is dat ui op zich geen allergeen is en het dus niet verplicht is om te vermelden bij de ingrediënten van een product. In een kant-en-klare saus/ mix kan dus altijd ui verborgen zitten. Denk ook aan kipkruiden, groentekruiden, groentepoeder en gedroogde groenten. Ook in bouillon, jus, chips, hartige snacks enz. kan ui zitten.

Je kunt wel gerust de pure specerijen gebruiken met uitzondering van veel kaneel. Ook de meeste tuinkruiden kan je vers of gedroogd gebruiken. Je kunt echter ook het groene deel van lente-/zomer uistangetjes gebruiken en ook het groene deel van prei is te gebruiken.
De volgende lijst kan je zonder problemen ook gebruiken;
azijn, chiisaus, Ketjap, oestersaus, sojasaus, mayonaise, mosterd, tobascosaus, tomatenketchup of puree
Je kunt dus ook zelf een dressing maken van bijv. olie, azijn en verse tuinkruiden met óók bieslook, dit kan wel.

Soms is de smaak van ui/knoflook onmisbaar en dan heb ik een goede tip; 'koop eens in een goede natuurwinkel het kruid 'duivelsdrek' meestal 'Asafoetida' genaamd. Dit kruid is gedroogd/ongekookt niet lekker maar meegekookt geeft het een mild knoflookaroma/-smaak. Het wordt veel gebruikt in de Indiase keuken en is daar eigenlijk onmisbaar. Je moet het wel spaarzaam gebruiken! In groenten geeft het bijv. een heel lekkere smaak en het helpt bovendien bij 'winderigheid'. In natuurwinkels vind je sowieso altijd kruiden zonder toevoegingen.

Wil je in een keer klaar zijn neem dan hier eens een kijkje;
https://www.startpagina.nl/v/eten-drinken/voedingsmiddelen/vraag/663381/kant-klare-low-fodmap-sauzen/
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
Oeps, verkeerde link..... dit is de goede https://www.thefreefromshop.nl/90-smaakmakers--saus/mayonaise--dressing/
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image