Waarom zitten in een pot jam de vruchten bovenin?
Het lijkt me logischer dat ze naar de bodem zakken
Je zult wellicht confiture bedoelen? Hierin vind je wel stukjes fruit, vaak hele vruchtjes. Wanneer je de vruchtjes bovenin het glas tegenkomt, dan is er waarschijnlijk teveel water gebruikt bij de bereiding. Bij een relatief grote massa fruit wordt namelijk vaak een bodempje water toegevoegd i.v.m. evtl. aanbranden. Bij teveel water gaan de vruchtjes drijven. Mocht je dit gebeuren als je zelf confiture maakt, dan schep je de vruchtjes er met een schuimspaan uit en kookt de siroop op hoog vuur nog wat in, zodat er vocht zal
verdampen.
Daarna doe je de vruchtjes er weer bij en laat alles nog een paar minuutjes doorkoken. Het kan ook zijn dat de vruchtjes zelf al van nature waterrijk zijn. In dat geval worden de vruchtjes eerst met suiker bestrooid en een poosje weggezet. De vruchtjes zullen dan de suiker opnemen. Omdat de suiker het vocht vervangen zal, wordt het fruit zwaarder. Als je ze daarna kookt zullen ze niet meer bovendrijven. Het kan ook gebeuren dat de confiture direct na de bereiding in de potten is gevuld en niet eerst een beetje werd afgekoeld. Zo uit de pan is alles nog heel vloeibaar en drijft het fruit naar boven.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.