Hoe terecht is de titel beste haringkraam?
Het AD heeft weer de beste haringkraam bekend gemaakt. Elk jaar weer vraag ik me af hoe terecht deze titel is. Immers, de kwaliteit (vetgehalte e.d.) staat al vast op het moment dat de vis gevangen is. De haring wordt op zee al schoongemaakt, gezouten en ingevroren. Verder wordt de vis rauw gegeten, dus daar voegt de verkoper ook niets meer aan toe. Hooguit kan een verkoper de vis verprutsen door hem bijv. te lang ongekoeld te bewaren, maar dat is dan stommiteit. Kortom, op grond waarvan verdient een viskraam het predikaat 'beste haring'?
Zolang een visboer zorgt dat de vis vers is, lijkt me dat de haring gewoon goed is. Het hele doel van die haring-, friet- en oliebollentest van die krant is volgens mij ook niets anders dan genereren van publiciteit. Dat zie je ook aan de overdreven en vaak belachelijke 'jury'-commentaren die ze geven.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.