Is het waar dat je dikker kunt worden van bananen?
Ik hoorde onlangs dat bananen veel suikers bevatten, ons lichaam zet dit dan om in vetten. Maar als ons lichaam dit doet, dan zijn bananen toch niet goed? je wordt er alleen maar dikker van..
Gaat om het totaal, wat je eet, drinkt, en doet op een dag
Wanneer je minder eet dan je verbruikt, wordt je dunner.
Je kunt niet zeggen dat je lichaam een product omzet in vet.
http://energiekevrouwenacademie.nl/insuline-het-hormoon-dat-je-vet-stevig-vasthoudt/
Ook niet als dat op "energiekevrouwenacademie.nl" staat.
De werking is zelfs zo sterk dat je met insuline dikke muizen kan laten sterven van de honger zonder dat ze afvallen. Uiteindelijk zal je afvallen bij een negatieve energiebalans. Echter door de suiker inname relatief hoog te houden is dat veel lastiger met grote kans op het jojo effect.
Heb je een linkje want ik kan het niet meer vinden. Niveaus waren volgens mij namelijk niet extreem en het verklaard veel van de problemen die mensen hebben bij o.a. afvallen.
a) insuline inspuiten om het insulineniveau onnatuurlijk hoog te maken
b) de muis geen eten geven a) en b) moet je tegelijk doen om de muis te laten verhongeren. Doe je alleen a), dus insuline inspuiten terwijl de muis wel gewoon mag eten, dan zal er vanuit het voedsel genoeg insuline in het bloed komen om de muis niet te laten verhongeren. Doe je alleen b), dus de muis geen eten geven zonder dat je insuline gaat spuiten, dan heeft de muis honger. Maar het lichaam zal dan zelf glucose produceren, zodat de muis niet zal verhongeren (en zal afvallen).
Zeker wel, alleen dan moet je dan geen eiwit als alternatief nemen maar vooral vet.
Verminderen en stoppen met diabetes medicatie altijd onder begeleiding doen.
Algemeen wordt een energie inname bestaande uit 20% koolhydraten, 30% eiwit en 50% vet al gezien als hoog in vet en dat is ook waar ik vanuit ga.
(het kan nog veel hoger in vet en koolhydraten kunnen heel laag) Daarbij wordt altijd in kcal gesproken en niet in grammen.
Bijvoorbeeld bij 48+ kaas:
Dat lijkt bijna 0 KH, half eiwit half vet. 0:24,5:32 = 0% 43% 57% in grammen
maar is in energie:
0% KH 25% eiwit en 75% vet
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/energie.aspx
http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=700
Zou je alleen deze 48+ kaas eten dan eet je dus 75% vet. Inuit eten naast vis ook zeehond en walvis: dieren met een dikke vetlaag en dan is het spiervlees grotendeels voor de honden. Van mij hoeft het trouwens niet perse naar hoog-vet te gaan.
Een balans van rond de 33% van elk vind ik ook al mooi.
Maar de vraag blijft, of dat optimaal gezond is; er is wetenschappelijk gezien voldoende reden om te denken dat 'geen suiker' beter is, oa. vanwege die insulinespiegels.
Waar komt dat vandaan?
Spiervlees en ook orgaanvlees bevat niet of nauwelijks koolhydraten.
Zie hier rauwe tartaar: 0,0
http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=119
Lever: 2,0 gram, nieren 0,8 biefstuk 0,0
Zalm in welke vorm dan ook: 0,0
http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/?q=zalm Glycogeen: Heb je een link naar waardes? "Bij de fermentatie van eiwitten ontstaan koolhydraten"
Nee: eiwitten worden gedeeltelijk verteerd, maar het worden geen koolhydraten.
0% KH, 100% vet, 0% eiwit
http://nutritiondata.self.com/facts/ethnic-foods/8136/2
Even enkele pagina's doorbladeren tot je Engelstalige tekst tegenkomt. Of deze:
https://books.google.nl/books?id=ospqAAAAMAAJ Citaat:
""Eskimos actually consume more carbohydrates than most nutritionists have assumed. Because Eskimos frequently eat their meat raw and frozen, they take in more glycogen than a person purchasing meat with a lower glycogen content in a grocery store. The Eskimo practice of preserving a whole seal or bird carcass under an intact whole skin with a thick layer of blubber also permits some proteins to ferment into carbohydrates." Als je meer informatie nodig hebt hoor ik dat graag. Hoewel - dan zouden we off-topic gaan, want de vraag gaat over het al dan niet dikker worden van bananen, niet over de koolhydraatconsumptie van de Inuit. Mijn vorige zin had dus moeten luiden:
Als je meer informatie nodig hebt zou je kunnen overwegen een vraag over dit onderwerp te stellen.
Ze eten uitzonderlijk weinig koolhydraten,
en van de kleine hoeveelheid is de helft glycogeen. Maar het klopt dat ze (ietjes) meer KH eten dan sommige mensen denken, want het is niet 0. In die tabel op p 14 is het in energie minder dan 10% Dus altijd naar de getallen kijken en niet naar uitspraken als "meer dan gedacht" of "some proteins" als je de uitgangspositie niet weet of noemt.
de enige dingen die ik "weerlegd" zie worden gaan via verkeerd geïnterpreteerde quote's die in dezelfde bron veel duidelijker staan. Maar zeker een goeie tip om zelf te gaan lezen,
ik adviseer de link (niet van mij) hierboven gegeven, vanaf de volgende pagina is een paar regels lezen voldoende, maar meer mag zeker ook:
https://archive.org/stream/meddelelseromgr511915denm#page/14/mode/2up
Zowel @Jackd als ik komen aan met keurige wetenschappelijek argumenten, en het enige wat jij kutn zeggen is dat we aan cherry-picking doen, o f dat we op de één of andere manier moet lezen of vragen stellen. Maar weet je, ik heb me ingelezen, bijvoorbeeld het onvolprezen boek 'good calories bad calories' van Gary Taubes.
Het punt is duidelijk: Inuit eten vrijwel geen koolhydraten, en of 'vrijwel geen' nou 2% of 10% is doet er verder niet zo toe. Het is geen 40-70%.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.