Kan ik koffie zonder cafeïne drinken zonder het risico vocht te verliezen?
Vijf jaar geleden werd de vraag gesteld of het koffie of cafeïne is dat vocht onttrekt aan het lichaam. Toen werd er gesteld dat het niet wetenschappelijk bewezen is dat koffie vocht zou onttrekken.
Toch kreeg ik nu van twee artsen het advies om minder koffie te drinken, omdat de vochtbalans van mijn lichaam niet oké is wat klachten geeft zoals hoofdpijn (zenuwpijnen), slijmvliezen die niet goed werken door uitdroging enz. Volgens hen is het wel degelijk wetenschappelijk aangetoond dat koffie vocht onttrekt. Zij raadden mij aan om koffie een tijdje te laten staan om dan te bekijken wat het verschil is. Idem met alcohol, ook hier werd mij geadviseerd dit een tijdje niet te drinken (niet dat ik nu zoveel drink, een aantal glazen ih weekend, maar dat is dus ook beter even te laten).
Nu ben ik erg gehecht aan mijn kopje koffie in de ochtend. Daarom dacht ik nadien of ik misschien koffie zonder cafeïne zou kunnen drinken. Het is nu wel zo dat ik van die koffie eigenlijk veel nerveuzer wordt dan van gewone koffie, dus misschien moet ik gaan voor de bioversie.
De vraag is dus of ik biokoffie zonder cafeïne kan drinken zonder de vochtbalans van mijn lichaam aan te tasten.
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0084154 Maargoed, zoals de artsen al voorstellen, is het interessant om te kijken of geen koffie drinken verschil maakt. Ik zou daarom de vraag of biokoffie dan wel kan aan hen vragen. Zelf zou ik simpelweg naast de koffie een glaasje water drinken.
Ik heb al gemerkt dat bij alcohol dat water drinken niet altijd werkt. Ik heb de gewoonte om bij elk glas alcohol dat ik drink ook een glas water te drinken. Op feestjes, waar je vaak allerlei dingen door elkaar krijgt (eerst aperitief, dan gerechten met telkens aangepaste wijnen, en tot slot soms nog het één of ander met likeur of zo in) kan ik water drinken tot ik een ons weeg maar heb toch uitdroging (een kater). Waardoor ik nu niet meer meng maar één bepaalde drank kies (bv enkel witte wijn). een heel gedoe, want ik neem als aperitief hetzelfde dan bij vleesgerechten bv. terwijl dat zo niet voorzien is. Of ik neem een alcoholvrij aperitief en dan de hele avond dezelfde wijn en geen likeurpraline aan het einde. Helpt super om daarbij dan een aantal glazen water te drinken.
Nu nog eens testen bij koffie. Bedankt voor de tip!
Ze hebben je ook gezegd dat je koffie en alcohol een tijdje moet vermijden.
- hebben ze niet gezegd dat je ook meer water zou kunnen drinken ?
volgens hen is dat veel water drinken niet oké, omdat het je nieren onnodig belast en je blaas onder druk zet (dat zijn mijn woorden niet, dat zijn de hunne). Je kan er ook door gaan zweten omdat je nieren het niet meer de baas kunnen.
Vermits je rotzooi weggaat via vooral je darmen, is het onzinnig om enkel op de vochtige manier de gifstoffen te willen afvoeren. Sapkuurtjes en zo zijn misschien wel vitaminerijk, maar in hun zuiverende functie erg beperkt. Ze zuiveren enkel het "vuil" dat via je nieren weg gaat, en dat is maar een klein stuk.
Vandaar dus zeggen ze drink met mate water, drink als je lichaam een signaal geeft dat het wil drinken. dus als je dorst hebt.
Zorg ervoor dat je de gifstoffen die je inneemt, vermindert. uitzonderlijk, als dat niet kan (bv; als je medicatie moet nemen) kan je wel tijdelijk meer water drinken.
Maar in alle andere gevallen: als je zuiver eet krijg je al water binnen via je voeding (bv. via groenten).
Koffie en alcohol zijn te vermijden want zij drogen uit. Er was geen sprake van dat ik dan gewoon wat meer water moet drinken om dat te compenseren.
Nu kan ik best zonder alcohol, maar die koffie in de ochtend, nou..; ik geraak gewoon niet wakker als ik geen bakje koffie binnen krijg. En loop dan dus overal tegenaan en zo. Een verslaving? wellicht wel. Ik denk alles wel beschouwd dat ik de afweging moet maken. Ik denk dat één glas water bij één kop koffie mijn nieren niet zal overbelasten e;d. Dus dat ik dat wel even kan doen.
Toch raden ze je af om meer te drinken. Dat verbaast me.
Ook de uitlatingen dat veel water drinken de nieren teveel zou belasten, de blaas onder druk zou zetten, dat je ervan kunt gaan zweten, dat zijn geen uitspraken die een academisch opgeleidde medicus zal doen.
Ook dat water drinken niet nodig zou zijn wanneer je geen "rotzooi" zou eten, is wonderlijk.
Ik vermoed dat je artsen geen reguliere artsen zijn, maar mensen uit het "alternatieve circuit" .
Klopt dat ?
De link tussen levenswijze en gezondheid is wetenschappelijk meerdere keren bewezen, toch zijn er weinig artsen die beiden linken in hun behandeling en diagnose.
De andere is een doodgewone huisarts die vaak zegt dat we minder moeten geloven wat in de "boekjes" staat omdat dat vaak ingegeven is door bedrijven etc. Die zegt dat vele ziektes zouden kunnen voorkomen worden als mensen meer hun handen wassen met zeep en minder de "boekjes" volgen over hoe "hygiëne" eruit ziet. Inlegkruisjes e.d.m. zijn gewoon schadelijk, niet hygiënisch.
Het is volgens beiden niet omdat een idee algemeen verspreid is (bv. je moet x liter water per dag drinken) dat het een axioma is. En daar volg ik hen in. Einde discussie. Ik wil hier de discussie niet voeren over al dan niet veel water drinken, gewoon vernemen of decakoffie ook uitdroogt. Tot hiertoe nog geen antwoord hierover gelezen
Dit houd ik altijd gewoon aan.
- water drinken om te zuiveren.
- omdat het je nieren onnodig belast.
- je blaas onder druk zet.
- gaan zweten omdat je nieren het niet meer de baas kunnen.
- als je zuiver eet krijg je al water binnen via je voeding. Je hebt wel een héél grote duim als je dit er allamaal uit kunt zuigen.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.