Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is magnesiumstearaat en is het schadelijk voor het mensenlichaam?

In vele (voedings)supplementen kom je deze ingrediënt tegen: magnesiumstearaat

Ik vraag mij af wat dit exact is en of het op lange termijn bij dagelijks gebruik schadelijk is voor het mensenlichaam?

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

De wetenschappelijke definitie is dat magnesiumstearaat het magnesiumzout is van stearinezuur, maar daar heb je niet zo veel aan.
In gewoon Nederlands, mogelijk de beste definite is dat magnesiumstearaat een soort droge zeep is, verkregen van dierlijke vetten of plantaardige vetten, vooral kokosvet of palmpitolie.

Stearinezuur is een vetzuur die als onderdeel van triglyceriden in vrijwel alle natuurlijke vetten in de natuur gevonden kan worden, ook in ons eigen lichaam en ons voedsel. Ons lichaam synthetiseert dagelijks aanzienlijke hoeveelheden stearinezuur.
Door het toevoegen van een alkali aan vet (b.v. loog), krijg je de vetzuren los van de glycerol (een triglyceride is niets anders dan 3 vetzuren gebonden aan één molecuul glycerol), en dan ontstaan er zeep en glycerine. Dit proces werd door onze voorouders toegepast voor het maken van zeep en gebeurt nu op industriële schaal voor het verkrijgen van vetzuren voor allerlei toepassing in de food, cosmetica en technische industrie.
Tot dus ver geen rocket science, en geen gekke dingen.

Magnesiumstearaat ontstaat door stearinezuur te mengen met magnesium sulfaat, een vrij onschuldig chemische stof. Dan krijg je twee moleculen stearinezuur die aan elkaar gebonden zijn door een atoom magnesium... en voilà, je hebt magnesiumstearaat! Deze kan je drogen en malen tot een witte poeder.

Magnesiumstearaat heeft veel weg van de karateristieken van zeep, maar is neutraal van kleur, smaak en geur, dus zeer geschikt als antiklontermiddel, als bindingmiddel voor samengeperste tabletten, of als een waslaag aan de buitenkant van tabletten zodat ze niet aan elkaar plakken.

Het gebruik ervan is volstrekt veilig, zolang je een maximum van 2,5 gram per kilo lichaamsgewicht per dag inneemt. Deze bovengrens aan de hoeveelheid Mg-stearaat ligt trouwens niet aan de hoeveelheid stearinezuur die je binnenkrijgt, maar aan de hoeveelheid magnesium. Magnesium zit in ons voedsel en is een onmisbaar micronutriënt, maar met een gevarieerde voeding krijg je meer dan genoeg binnen, en te veel is ook niet goed voor je.
Voor een volwassen mens van 70 kg is dat 175 g Mg-stearaat per dag, en dat betekent dat je een paar kilo supplementen of Fisherman Friends per dag moet slikken om in de buurt te komen van dit maximum. Dat lijkt me niet aannemelijk!

Kortom: het is een (bijna) natuurlijk product, en volstrekt veilig.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Magnesiumstearaat is het magnesiumzout van stearinezuuren en wordt toegestaan als toevoeging in voedsel en medicijnen Het wordt in de voedingsindustrie vooral toegepast in suikerwerk. Ook wordt het toegepast als antiklontermiddel en als hulpmiddel om twee stoffen te mengen. Bij pillen wordt het toegepast als glansmiddel.

De FDA (de Food and Drugs Administration) heeft magnesiumstearaat goedgekeurd als hulpstof voor farmaceutische toepassingen. Bedrijven die het als toevoeging gebruiken gebruiken voldoen aan een streng protocol wat betreft de hoeveelheden die mogen worden gebruikt in medicijnen, zoals pillen,.
Hoewel magnesium stearaat een vetzuur is, heeft de FDA het gezet op de lijst van gezonde verzadigde vetten die het lichaam niet schaden, maar zelfs noodzakelijk zijn voor bepaalde processen in het lichaam.
Er blijven altijd vragen die beantwoord zullen moeten worden over de eventuele gezondheidsrisico’s verbonden aan het gebruik van magnesiumstearaat in vitamines en medicijnen
Uit huidige wetenschappelijke onderzoeken is niet gebleken dat de angst voor gebruik van magnesiumstearaat gegrond is, integendeel.
Uit de onderzoeken blijkt dat de vrees betreffende de veiligheid, die vooral gepropageerd wordt door bedrijven die profiteren van de angst van een consument, volkomen ongegrond is.

Toegevoegd na 27 minuten:
In de Europese Unie is magnesiumstearaat, bekend als E572, toegestaan. Het toezicht op de naleving van de protocollen en strenge voorschriften voor het toevoegen van E572 in de farmaceutische industrie en de voedingsindustrie is in Nederland de verantwoording van de Voedsel- en Warenautoriteit van het Ministerie van Economische Zaken .

Toegevoegd na 35 minuten:
Over de ideeën als zou verzadigd vet aan een verhoging van het risico op hart- en vaatziekten bijdragen, wordt niet altijd hetzelfde gedacht. http://www.nvkc.nl/publicaties/documents/2012-3-p192-211.pdf

Op de vraag ‘wat is de meest ongezonde voedingsgewoonte die u kunt bedenken’ is het antwoord grotendeels nog steeds: “het eten van te veel vet. Maar hier geldt dus weer: te veel.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Zolang niet is bewezen dat magnesiumstearaat volkomen veilig is, mag er vanuit worden gegaan dat het beter is deze stof te vermijden. Ook al is het slechts in grote hoeveelheden schadelijk voor de gezondheid, tel hier de talloze toxische stoffen waaraan we dagelijks worden blootgesteld (uitlaatgassen, BPA's, schoonmaakmiddelen, desinfecterende middelen) bij op.
Aangezien deze stof in steeds meer middelen wordt toegevoegd (ook in snoep als glansmiddel) nemen de ingenomen hoeveelheden hand over hand toe.
In deze bron wordt aangegeven om welke reden er geen degelijk wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar de gezondheidsconsequenties van magnesiumstearaat: https://naturesbestcosmetics.nl/magnesiumstearaat-ook-supplementen/
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing