Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is gebakken rundsvlees ook "rood vlees"?

"Rood vlees" zou niet zo goed zijn voor de gezondheid. Tot hiertoe nam ik dat letterlijk. Dus dacht ik dat een goed doorbakken biefstuk minder ongezond was dan een half rauwe biefstuk.
Maar nu hoorde ik dat het om het even zou zijn : gebakken of rauw is volgens mijn bron beiden "rood vlees".
Klopt dit? Of gaat het vooral om rauw "rood vlees", zoals gehakte biefstuk (préparé e.d.m.)

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Volgens Wikipedia is dat inderdaad rood vlees.

"Rood vlees is een benaming voor roodkleurig vlees. Het vlees wordt meestal geslacht uit volwassen zoogdieren en sommige vogels (bijvoorbeeld eenden). In de voedingsleer is rood vlees echter alleen van zoogdieren. Rood vlees verwijst niet naar hoe goed een stuk vlees wordt gekookt, evenmin naar de kleur nadat het gekookt is.

Volgens de gastronomie is rood vlees donkerder gekleurd vlees, in tegenstelling tot wit vlees. De exacte definitie varieert naar tijd, plaats en cultuur, maar het vlees van volwassen zoogdieren, zoals koeien, schapen en paarden wordt altijd beschouwd als rood, terwijl het vlees van de kip en het konijn altijd beschouwd wordt als wit. Het vlees van jonge zoogdieren, zoals kalveren, lammeren en biggen wordt traditioneel beschouwd als wit, terwijl het vlees van de eend en de gans wordt beschouwd als rood."

Toegevoegd na 2 minuten:
In kleine hoeveelheden is rood vlees niet zo erg, het is vooral schadelijker als je het te lang bakt (dat het zwart word) of als het erg bewerkt is, zoals de meeste vleeswaren voor op brood.
http://www.gezondheidsnet.nl/info-over-darmkanker/rood-vlees-is-het-echt-zo-ongezond
(Lees meer...)
Ritsuka
9 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
+ en om het nog ingewikkeld te maken: rood orgaanvlees hoort er weer niet bij.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Ben het niet helemaal eens met bovenstaande antwoord. Wit vlees is gevogelte en vlees van koe, geit, schaap en varken is rood vlees ongeacht of het van jonge of oudere dieren zijn. Rood vlees heeft ook zgn. hard vet en dat van gevogelte zacht vet. Gehard vet is ongezonder.
Ritsuka
9 jaar geleden
Dit is de definitie zoals het op Wikipedia staat
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/39928-transvetten-schadelijke-vetten.html
Gehard vet is van plantaardige afkomst.

Andere antwoorden (1)

Het is onzin dat rood vlees slecht voor je gezondheid is.
Rood vlees is rood omdat het tsjokvol hemoglobine zit, een bijzonder gezond stofje (hemoglobine bevat namelijk ijzer in een makkelijk op te nemen vorm).

Het probleem is, dat in sommige landen rood vlees geconserveerd mag worden met nitriet; nitriet geeft het bovendien een nog sterkere rode kleur. En nitriet is WEL ongezond.
(Lees meer...)
9 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding