Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

mag zuurdesembrood in een candidadieet?

Ik heb Candida Albicans en moet hiervoor een dieet volgen.
Gist mag niet, maar over zuurdesem lees ik tegenstrijdige dingen. nergens staat "eet het maar volop", maar wel dingen als "geeft geen hinder", "minder melding van hinder" enz...
Dat is al bij al vrij onduidelijk. Ik heb nu een soort kiembrood gekocht, maar erg lekker is dat niet. dus het zou heerlijk zijn als ik zuurdesem zou mogen eten, alleen nog de vraag waar ik zuurdesem vind zonder suikerstroop (want dat zit bijna overal in, ook in biobrood bv.-
En als het zonder suikerstroop bestaat : is zuurdesem nu al dan niet toegestaan in een dieet voor Candida Albicans?

Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Bij de alternatieve(!) candidadieten is zuurdesem aanbevolen, en mag je geen gistbrood eten. Zuurdesembrood zelf bakken is heel simpel, als je eenmaal je desempje hebt gemaakt, vul je het elke dag aan met watater en meel. Zo kan je het brood helemaal suikerloos maken. Eitje!
Neem volkoren meel en wat water, doe dat in een kommetje. Roer het heel goed door. Afdekken met een schone gestreken zakdoek o.i.d. Dat roeren moet beslist elke dag minstens twee keer anders bederft het. Na een dag kan je er een deel van gebruiken als rijsmiddel voor je brood. Het laten rijzen neemt veel tijd. Eventueel vast ´s avonds kneden en laten rijzen en de volgende ochtend pas bakken. De rest van het moederdeeg in dat kommetje vul je aan met een klein beetje meel, eenklein beetje water, doorroeren. Dit roeren is essentieel. In veel boeken staat dat je het desem pas na 5 dagen kunt gebruiken maar na drie dagen is het al zuur genoeg.

Toegevoegd na 8 minuten:
Het rijzen van het brood is te danken aan melkzuurbacteriën en dus niet aan gist .Zelf heb ik tig broden gebakken.Voor een goede receptuur geef ik je een link.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Iedereen hééft candida albicans, dit is namelijk een schimmel die van nature aanwezig is in ons lichaam in onder meer darmen, mond, urinewegen en vagina.

Ik neem aan dat je bedoelt dat je een *infectie* hebt met deze schimmel, dus dat de schimmel meer overheerst dan allerlei andere micro-organismen die leven in ons lichaam. Dat is een veel voorkomend probleem, vooral bij baby's in de mond (spruw), en bij vrouwen in de vagina: een vaginale schimmelinfectie. Soms is het een neveneffect van antibioticagebruik.

Voor schimmelinfecties hoef je geen dieet te volgen. Meestal gaat het vanzelf over, omdat ons lichaam het evenwicht veelal zelf kan herstellen. Gebeurt dat niet of niet snel, dan zal de huisarts een schimmeldodend middel voorschrijven. Vaak is een lokaal middel al afdoende.

In de alternatieve hoek ligt dit een beetje anders: sommige natuurartsen en - diëtisten en nog wat alterneuten stellen de diagnose "systemische candida-infectie" op voor mij en trouwens ook gewone artsen onduidelijke gronden. Vaak wordt gezegd dat de bacterie is aangetroffen in je darmen, maar dat is - zoals ik hierboven al heb uitgelegd - volkomen normaal. Een systemische candida-infectie bestáát wel, maar komt eigenlijk alleen voor bij mensen met een extreem lage afweer. Iemand die zo'n systemische infectie heeft, is doodziek en ligt waarschijnlijk op de IC.

Bepaalde alternatieve artsen en therapeuten stellen deze diagnose echter bij vaak redelijk gezonde mensen die kampen met klachten zoals vermoeidheid en darmproblemen. Zulke therapeuten schrijven soms een dieet voor waarbij onder meer gist en suikers gemeden moet worden. Dit zou de infectie doen genezen.

Om het nog leuker te maken, zijn zelfs deze alternatieven er onder elkaar niet helemaal uit hoe zo'n dieet er precies uit moet zien. Als ik zo rondkijk op internet, zie ik dat de ene site zuurdesem aanprijst als alternatief voor gist voor mensen die dit dieet zouden moeten volgen, terwijl de andere natuurdiëtist aangeeft dat zuurdesem ook een soort gistingsproces teweeg brengt en daarom niet gebruikt mag worden binnen dit dieet. Als jij inderdaad bij zo'n alternatieve behandelaar komt en je wilt ondanks de niet-wetenschappelijke benadering toch dat dieet volgen, zul je toch echt je behandelaar moeten vragen wat diens visie op zuurdesem is. Als je er zeker van wilt zijn dat je het voorgeschreven dieet op de juiste wijze volgt, zul je tot die tijd ook zuurdesem moeten mijden.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing