mag zuurdesembrood in een candidadieet?
Ik heb Candida Albicans en moet hiervoor een dieet volgen.
Gist mag niet, maar over zuurdesem lees ik tegenstrijdige dingen. nergens staat "eet het maar volop", maar wel dingen als "geeft geen hinder", "minder melding van hinder" enz...
Dat is al bij al vrij onduidelijk. Ik heb nu een soort kiembrood gekocht, maar erg lekker is dat niet. dus het zou heerlijk zijn als ik zuurdesem zou mogen eten, alleen nog de vraag waar ik zuurdesem vind zonder suikerstroop (want dat zit bijna overal in, ook in biobrood bv.-
En als het zonder suikerstroop bestaat : is zuurdesem nu al dan niet toegestaan in een dieet voor Candida Albicans?
Cryofiel
10 jaar geleden
*Iedereen* heeft candida albicans. Dat hoort zo, dat is normaal.
Wie heeft trouwens gezegd dat je een dieet "moet" volgen? Is dat een arts, een alternatief behandelaar, of een Internet-site?
Dezelfde vraag over gist: wie zegt dat dat niet zou mogen? Ik zou namelijk niet weten wat er verkeerd zou zijn aan gist in combinatie met C. Albinans.
liveisgreat
10 jaar geleden
zie ik daar een vingertje :-)?
ja, ik ben naar de dokter geweest. uiteraard. met uitputtingsverschijnselen die bleken te komen van een tekort aan bepaalde stoffen, eczeem enz....
verder onderzoek bracht: het is constitutionele Candida Alicans,, dus overal ; darmen, bloed, huid enz...
mijn arts heeft gezegd : geen gist. enkel dat brood van gekiemd tarwe. maar ik vroeg me af of zuurdesem ook mag. Hij is nu op verlof (bij ons is het nu vakantie in België), dus kan het hem niet vragen.
Ben dan zelf gaan zoeken, maar geen duidelijk antwoord.
Sorry als ik je vraag verkeerd interpreteer, maar ik krijg het gevoel dat ik me op Goeie Vraag constant moet verantwoorden als ik gewoon een vraag stel.....? Dit is toch de bedoeling niet? Het is toch geen site om mensen zinvolle lessen in moraal te geven? Die dan meestal ook tot discussie leiden?
Dus laten we het bij de vraag houden, niet meer niet minder.
ja, ik ben naar de dokter geweest. uiteraard. met uitputtingsverschijnselen die bleken te komen van een tekort aan bepaalde stoffen, eczeem enz....
verder onderzoek bracht: het is constitutionele Candida Alicans,, dus overal ; darmen, bloed, huid enz...
mijn arts heeft gezegd : geen gist. enkel dat brood van gekiemd tarwe. maar ik vroeg me af of zuurdesem ook mag. Hij is nu op verlof (bij ons is het nu vakantie in België), dus kan het hem niet vragen.
Ben dan zelf gaan zoeken, maar geen duidelijk antwoord.
Sorry als ik je vraag verkeerd interpreteer, maar ik krijg het gevoel dat ik me op Goeie Vraag constant moet verantwoorden als ik gewoon een vraag stel.....? Dit is toch de bedoeling niet? Het is toch geen site om mensen zinvolle lessen in moraal te geven? Die dan meestal ook tot discussie leiden?
Dus laten we het bij de vraag houden, niet meer niet minder.
Cryofiel
10 jaar geleden
Misschien zie jij een vingertje - ik kan niet weten wat jij ziet.
Dat vingertje is er niet, is het enige dat ik je kan vertellen.
Ik blijf heel benieuwd naar de "arts" bij wie je bent geweest. Als candida namelijk in je bloed zit, is dat een reden om je met spoed op te laten nemen op de afdeling Intensieve Zorg. Candida in je bloed is normaal gesproken op korte termijn dodelijk.
Ritsuka
10 jaar geleden
ik stelde gewoon de vraag of je huisarts een voedingslijst heeft gegeven. wel zo handig bij een diagnose om te weten wat je wel en niet mag doen/eten
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
"enkel dat brood van gekiemd tarwe"
Dan heb je het antwoord op je vraag.
In het algemeen zit het in de marge, volg je een streng of minder streng dieet. Daarnaast zijn er ook in zuurdesem grote verschillen. Waarom vind je kiembroed trouwens niet lekker?
Soms is het hard, dat hoort niet, je hoort het broodje (want ze zijn klein) een beetje in te kunnen knijpen. Er zijn trouwens meer redenen om kiembrood te eten,
o,a, gluten en fytinezuur (dat zit er veel minder in) en daardoor neem je meer mineralen op uit die maaltijd. ps. je hoeft je niet te verantwoorden, je had het ook bij je 1e en laatste zin kunnen houden. ;-)
Dan heb je het antwoord op je vraag.
In het algemeen zit het in de marge, volg je een streng of minder streng dieet. Daarnaast zijn er ook in zuurdesem grote verschillen. Waarom vind je kiembroed trouwens niet lekker?
Soms is het hard, dat hoort niet, je hoort het broodje (want ze zijn klein) een beetje in te kunnen knijpen. Er zijn trouwens meer redenen om kiembrood te eten,
o,a, gluten en fytinezuur (dat zit er veel minder in) en daardoor neem je meer mineralen op uit die maaltijd. ps. je hoeft je niet te verantwoorden, je had het ook bij je 1e en laatste zin kunnen houden. ;-)
Cryofiel
10 jaar geleden
Verantwoorden hoeft inderdaad niet, dat is een eigen keuze. Zoals elke vorm van informatie-uitwisseling dat is.
Zo ook het tot je nemen van informatie die voor jou nieuw is, of misschien zelfs confronterend: ook dat is een eigen keuze. Als iemand er bewust voor kiest om bepaalde informatie te ontkennen of buiten te sluiten, is dat een valide eigen keuze.
Het grote voordeel van informatie-uitwisseling is natuurlijk dat je er iets van kunt opsteken. En, op een site als deze, dat ook iedereen die meeleest (en ervoor openstaat) er iets van kan opsteken.
liveisgreat
10 jaar geleden
@JackD, kiembrood is wellicht gewoon wat wennen. het is heel vast en zo, maar als je het roostert (zoals op de verpakking al tip staat) valt het al bij al nog mee. maar het is gezond, en ik zie ook dat mijn stofwisseling hierdoor versnelt, if you know what I mean. Fytinezuur was me niet bekend, zal ik eens meer info over opzoeken.
alleen is het wel heel eentonig. dus af en toe eens zuurdesem kunnen nuttigen zou leuk zijn. wordt sowieso een klus om dit te vinden zonder suiker: zelfs in brood van de heerlijke bakkerij "De Trog" bv is suikersiroop
en wat je ps betreft : hahahaha, ja, inderdaad :-D
alleen is het wel heel eentonig. dus af en toe eens zuurdesem kunnen nuttigen zou leuk zijn. wordt sowieso een klus om dit te vinden zonder suiker: zelfs in brood van de heerlijke bakkerij "De Trog" bv is suikersiroop
en wat je ps betreft : hahahaha, ja, inderdaad :-D
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Suiker o.i.d. is niet nodig, mogelijk dat er wat gebruikt wordt om de zuurdesem cultuur op te starten. (weet ik verder niet)
Basisrecept zuurdesembrood
Ingrediënten:
500 gr meel
320 ml lauw water
2 theelepels zout
eventueel 1 eetlepel olie
zuurdesem Kiembrood hoort eerder zacht (beetje klef) te zijn, wel zeer compact.
Als het hard is kan roosteren inderdaad helpen.
Ik heb een tijd speltkiembrood gegeten, dat was ook af en toe te hard en droog en dan niet lekker.
Sinds de spelt oogst niet helemaal goed gegaan is o.i.d. en speltkiembrood zeer slecht leverbaar eet ik helemaal geen brood meer.
Basisrecept zuurdesembrood
Ingrediënten:
500 gr meel
320 ml lauw water
2 theelepels zout
eventueel 1 eetlepel olie
zuurdesem Kiembrood hoort eerder zacht (beetje klef) te zijn, wel zeer compact.
Als het hard is kan roosteren inderdaad helpen.
Ik heb een tijd speltkiembrood gegeten, dat was ook af en toe te hard en droog en dan niet lekker.
Sinds de spelt oogst niet helemaal goed gegaan is o.i.d. en speltkiembrood zeer slecht leverbaar eet ik helemaal geen brood meer.
Cryofiel
10 jaar geleden
Waarom zou fytinezuur de opname van mineralen remmen? De maag is immers ook gigantisch zuur, zo zuur zelfs dat een beetje meer of minder fytinezuur geen invloed heeft op de zuurgraad van maag en/of darmen.
Los daarvan: een "arts" die beweert dat je candida in je bloed hebt? Die is sowieso onbetrouwbaar. Als hij adviezen geeft, is het dus een pure gok of die adviezen zinnig of onzinnig zijn.
Hopelijk is de diagnose niet gesteld via LBA...
Het enige wat ik kan bedenken ter verdediging van de arts is dat hij niet heeft gezegd dat je candida in je bloed zou hebben, maar dat in je bloed antistoffen tegen candida zijn aangetroffen. Dat is natuurlijk wel mogelijk, maar er zit een wereld van verschil tussen candida in je bloed enerzijds (levensbedreigend) en antistoffen in je bloed anderzijds (reden om vervolgonderzoek te doen).
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Suiker in brood wordt trouwens meestal gebruikt om de gist te voeden. Het is dus niet zozeer een ingrediënt, maar een stof die gebruikt wordt tijdens de productie. Als de suiker volledig wordt gebruikt door de gist, zit er geen suiker meer in het brood.
Toch snap ik niet helemaal waarom men vaak zegt dat suiker nódig is in brood. Ik bak mijn brood zelf, en in het receptenboekje bij mijn broodbakmachine staat dat suiker absoluut nodig is om de gist te activeren. Maar meestal voeg ik helemaal geen suiker toe, en ik heb altijd prima gerezen broden. Misschien gebruik ik iets meer gist dan ik nodig gehad zou hebben mét suiker. Om eerlijk te zijn weet ik dat niet precies, want ik weeg mijn ingrediënten niet echt af; 't is meer een beetje uit de losse pols.
Maar ik zou dus vermoeden dat als er suiker toegevoegd is aan een brood, dat er dan ook gist in zit: het voeden van de gist is namelijk de voornaamste reden om suiker te gebruiken bij het bakken van brood.
Verder weet ik het ook niet, de diagnose is zoals gezegd nogal twijfelachtig, maar áls je van plan bent dit dieet te volgen, dan wil je het natuurlijk ook goed doen. In dat geval zou ik de zuurdesem eerst navragen.
Cryofiel
10 jaar geleden
Het probleem is, dat je van een candidadieet vaak absoluut geen suiker mag. Ook geen koolhydraten, en geen zetmeel.
Je mag dus geen fruit. Maar je mag wel fruit, want fruit is goed. Honing is ook zo'n goedje dat absoluut verboden is in een candidadieet, en dat ten zeerste wordt aangeraden tijdens een candidadieet.
Ik wil maar zeggen: het hangt maar net van de "geloofsrichting" af waar het betreffende candidadieet vandaan komt. Er zijn veel van die "geloofsrichtingen", en net als bij een echt geloof spreken ze elkaar vaak flink tegen.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
De mineraal bindende eigenschappen van fytinezuur hebben niks met zuur te maken.
Geen idee hoe je daar bij komt, misschien eerst even googlen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Phytic_acid
Geen idee hoe je daar bij komt, misschien eerst even googlen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Phytic_acid
Cryofiel
10 jaar geleden
Oh, het is dus gewoon een natuurproduct dat enige mineraalbindende eigenschappen heeft. Goh.
Ik ken niemand die vanwege fytine een mineralentekort heeft. Jij wel?
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Dan weet je vast ook niet hoeveel er te verhelpen/genezen is met o.a. magnesium.
Ik ga ervan uit dat 20% een serieus Mg tekort heeft en ruim 80% ver onder optimaal zit.
Persoonlijk ken ik 2 mensen die zonder magnesium supplementen slaapmiddelen nodig hebben.
Ik ga ervan uit dat 20% een serieus Mg tekort heeft en ruim 80% ver onder optimaal zit.
Persoonlijk ken ik 2 mensen die zonder magnesium supplementen slaapmiddelen nodig hebben.
Cryofiel
10 jaar geleden
Goh, een steekproef van 2, onder onbekende omstandigheden, niet geblindeerd en al helemaal niet dubbelblind, niet gerandomiseerd... tjonge...
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Je zegt niemand, ik antwoord daarop.
Miepen over dubbelblind slaat dan nergens op.
Miepen over dubbelblind slaat dan nergens op.
Cryofiel
10 jaar geleden
Je wekt steeds meer de indruk dat je gewoon je uiterste best doet om kleine puntjes te vinden om tegenin te kunnen gaan.
Je weet best wat ik bedoel. Je weet ook best dat die steekproef van 2 die ik hiervoor beschreef, praktisch gezien hetzelfde is als 'geen'.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Wat nou puntjes en nee in vat niet wat je bedoelt.
Ik noem fytinezuur, daar zeg jij iets over wat nergens op slaat.
daarna
Jij kent niemand die ..
Ik twee die..
Niks meer niks minder. leg het maar uit hoor.
Jij kent niemand die ..
Ik twee die..
Niks meer niks minder. leg het maar uit hoor.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Zelfs zuurdesembrood veroorzaakt gisting in de darmen. Gebruik het met mate (max.4 sneetjes per dag) of helemaal niet. Opgave van de welles/nietes voeding vind je op de site van 'Osteoberx' : Anti-schimmel(Candida) Dieet. Misschien ook eens de mening lezen van professor Frits Muskiet op de site van 'De Voedselzandloper'. Op de tanden bijten en een tijd streng dieet volgen brengt verbetering en als je daar de moed niet voor hebt: een darmspoeling zou ook voor een oplossing zorgen. Een meegever: knoflook is een Candida-killer.
Succes!
Succes!
Cryofiel
10 jaar geleden
@Bosmens, alles wat je noemt is bekend uit sommige anti-candida-sites.
Wat je ook kunt doen is een andere anti-candida-site lezen. Daar staan heel andere dingen op.
Zo kun je op de ene anti-candida-site lezen dat fruit goed is, en kun je op de andere anti-candida-site lezen dat fruit heel slecht is.
Datzelfde geldt voor knoflook. En voor darmspoelingen. En voor alle andere beweringen uit de hoek van de experimentele behandelingen.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.