Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

waarom zou margarine een slechte voedingstof zijn?

Ik heb de laatste tijd vrienden die met kokosvet werken. Voor het bakken en braden op het brood. Laatst wilde ik gebruik maken van margarine, ingredienten zijn; plantaardige olien en vetten, 80 procent water, zout 1,5 procent, weipoeder, emulgator, e322 dat is soja, e471, voedingszuur e330,conserveermiddel e202,aroma, kleurstof e160a, vit a 600mcg per 100 gram,
Toen ik het in de pan wilde doen kreeg ik bijna ruzie, het was troep zo meenden zij en het was door unilever gepromoot om van resten af te komen...
Wat is er dan slecht aan margarine
nb; laatst op een open dag van een kinderdagopvang geweest die reclame voor margarine op de placemat voor het middagbroodje hadden staan. Hoe gezond is margarine dan wel of niet?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Margarine en halvarine is juist een gezondere keuze in vergelijking met roomboter en kokosvet.

Kokosvet bevat het meeste verzadigd vet van alle vet- en oliesoorten. Verzadigd vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. Het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Het is dan ook het advies om kokosproducten alleen bij uitzondering te eten.

Ook roomboter bevat veel meer verzadigd vet. Het voedingscentrum adviseerd daarom halvarine te gebruiken. Te veel verzadigd vet kan namelijk ongunstige effecten hebben op je gezondheid. Het verhoogt het slechte cholesterol. Op die manier kan verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten vergroten.

Kokosvet bestaat voor meer dan 85% uit verzadigd vet.
Roomboter bevat per 100 gram 53,4 gram verzadigd vet
margarine per 100 gram 35 gram verzadigd vet.

Toegevoegd na 3 minuten:
Voor bakken en braden is halvarine overigens niet geschikt. Zoals je schrijft bevat het 80% water. Gebruik voor bakken en braden vloeibare margarine of olie.

Toegevoegd na 17 minuten:
Het schijnt dat sommigen roepen dat kokosvet een zogenaamd superfood is. Daarvoor is er weinig of geen wetenschappelijk bewijs.

Wat wel bekend is, is dat Kokosvet is een zeer hittestabiele vetsoort is om in te bakken en braden.
Kokosvet veel verzadigd vet bevat. Daarom kun je kokosvet beter niet te vaak eten.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing