Hoe komt het dat ik maar blijf dooreten?
Zo'n 2 maanden geleden ben ik begonnen met afvallen/sporten/gezond eten. Dit ging alleen wat te extreem. Ik moest en zou persé 3x per week maximaal fitnessen, mocht max. 2 boterhammen bij m'n lunch, woog alles af, telde alles, alles moest mager zijn. Kortom; alles wat ik in mijn mond stopte moest persé gezond zijn en mocht absoluut niet te veel zijn. Nu werd ik hier letterlijk en figuurlijk ontzettend moe en down van dat 2 weken geleden de bom barstte. Ik besefte dat het anders moest en besloot een weekje gewoon niet meer op mijn eten te letten. In die week (vorige week) at ik dan ook echt onwijs slechte dingen en heel veel. Nu dacht ik, oké, dan ga ik maandag (gister) gewoon een NORMAAL gezond eetpatroon verder volgen zodat ik nog wel die 5 kg kwijt kan raken, maar zonder dat het een obsessie is. Maar ik vind het nu zo moeilijk om een normaal eetpatroon te vinden.. het is bij mij echt het ene of het andere uiterste.. dus of alles supergezond enzo of dan maar gewoon alles eten wat ik wil. Ik blijf nu ook maar dooreten terwijl ik nieteens meer echt trek heb. Zoals vandaag heb ik havermoutpap met appel en rozijnen op, 2 crackers met kipfilet, een banaan en sinaasappel, een wasa sandwich-cracker, kopje soep, een mueslibol met kaas, 2 boterhammen met ham, boterham smeerkaas. Avondeten was een kom tomatensoep, boterham pindakaas, 2 matze crackers jam, tosti kaas/tonijn, cracker smeerkaas, boterham met hagelslag. En net nog chocolaatje. En nog steeds eetdrang. Wie helpt mij?
Ik zal even een lijstje maken van wat ik at toen ik zo obsessief bezig was en wat ik een willekeurige dag heb gegeten in de afgelopen week (dat ik er totaal niet op heb gelet wat ik at). In de obsessieve weken: ontbijt; 50 ml halfvolle melk, 200 ml water, 30 gr havermout, een appel of banaan erbij doorheen.
tussendoor: iets van magere kwark/yoghurt met muesli (gezonde versie) of fruit erdoor of gewoon een stuk fruit, of 2 rijstwafels/vital cracottes/volkoren crackers met kipfilet of 20+ smeerkaas. snackgroenten
lunch: of een kleine salade met tonijn en 2 crackers. Of 2 volkoren boterhammen met gezond beleg.
tussendoor: zie tussendoor 1.
avondeten: wat de pot schaft, maar dan weinig aardappelen/pasta/rijst. Of voor mezelf quinoa koken. Vaak kipfilet erbij of mager gehakt, of tartaar. Vlees vaak in de oven bakken om vet te besparen, anders in heel weinig olijfolie. Veel groenten.
soms 's avonds nog een blokje 86% pure chocolade of een handje ongezouten noten. Wat ik willekeurig de afgelopen week gegeten heb: Ontbijt: havermoutpap met appel of banaan en rozijnen en kaneel. Boterham pindakaas.
Tussendoor: 2 crackers, stuk fruit
Lunch: hard belegd broodje met filet americain, een aantal volkoren boterhammen met verschillend beleg.
Tussendoor: mueslikoek met chocolade, paaseitjes, 2 grote witte beschuiten,1 jam,1 hagelslag.
Avondeten: pasta met zelfgemaakte tomatensaus en rundergehakt, wat kaas erover. Sla met balsamicodressing en tomaatjes en komkommer.
Tussendoor: optimel appel/kaneel kwark gemengd met magere kwark en cruesli erdoor. Pindakoek of andere koek bij de thee. Paaseitjes. En er waren nog wel veel slechtere dagen afgelopen week..
Je zegt niet veel over porties, dus het is lastig te bepalen hoeveel kcal het is. Heb je dat al eens bekeken? Misschien at je te weinig, of in verhoudingen die je lichaam niet fijn vond. Ik weet bijvoorbeeld dat ik voldoende koolhydraten nodig heb, anders word ik duizelig. Ik zie wel dat je bij de afgelopen week veel meer koolhydraten bent gaan eten, en minder eiwitten. Misschien heb je dit wel gewoon nodig, maar probeer eventueel een beetje tussen je 2 geplaatste menu's in te gaan zitten. Dus iets minder zoetigheid, en weer wat meer eiwitten en vetten, maar blijf wel wat zoetigheid eten, om te zorgen dat je het vol kunt houden.
Misschien kun je je lunch wat vullender maken, ik maak zelf vaak met avondeten een extra portie, zodat ik dat met de lunch de dag erna kan eten.
Hetgeen wat zorgt dat je meer honger en meer behoefte aan eten krijgt is suiker.
Als je suiker laat staan zul je zien dat je al na 2 weken opknapt.
Suiker zit ook in brood en in kant en klare pakjes ( bijvoorbeeld soep)
Probeer je brood en pasta's te vervangen voor spelt brood en spelt pasta probeer ook regelmatig iets anders te eten dan brood maar na het sporten heb je koolhydraten nodig dus dan is brood, pasta of een banaan juist nodig ( dan wel de goede soort)
Ook zorgt het eten van meer eiwitten dat je honger word geremd.
Bijv. Bruine amandelen ( ongebrand) eieren, kipfilet.
Een goede vervanger van brood is bijvoorbeeld een salade van sla, speltpasta, kipfilet en paprika
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.