Klopt het dat wij teveel granen consumeren, en dat dat helemaal niet zo goed voor ons is?
Ik lees over broodbuiken, en mensen die zonder het te weten een graan-intolerantie zouden hebben. Graan zou helemaal niet zo goed voor ons zijn.
Is dit weer de zoveeste hype, of valt er iets voor te zeggen graan grotendeels van het menu te schrappen?
Vroeger aten we toch ook granen zonder problemen?
In de tijd dat wij zo'n beetje slimme apen waren, hadden wij geen akkers, maar daarna was ons dieet voornamelijk gebaseerd op graan. Pas in de laatste paar duizend jaar is het ons gelukt om een gevarieerd voedsel over het hele jaar beschikbaar te hebben.
En wat er in de laatste 100 jaar of zo is gebeurd, dat is pas een ramp, want wij eten gewoon veel te veel. Niet allen granen, ook eiwitten en vetten.
In die tijd werd er nauwelijks granen gegeten. Intolerantie is niet altijd iets dat je hebt of niet, het is een schaal. Vooral als je meerdere intoleranties een beetje hebt wordt het lastig testen.
(sowieso mist een bekende coeliakietest al 10% van de gevallen) @Rieneke1: probeer het eens een paar maanden, slecht is het zeker niet. (als je het goed doet)
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.