Is rijstmelk geschikt voor diabetes patiënten?
Ik vroeg mij af of rijstmelk van Lima Food geschikt is voor diabetes patiënten?
Om exact te zijn heb ik het over het onderstaand product:
http://be.limafood.com/nl-be/onze-producten/rice-drink-calcium?from=catId%3D204
Verder heb ik een mail gestuurd naar Lima Food over de suikers die erin zitten, ik kreeg het volgend antwoord:
"Hartelijk bedankt voor uw e-mail en uw interesse in onze producten, voornamelijk onze rijstdranken.
De rijst die in onze rijstdranken verwerkt wordt is zilvervliesrijst.
Gedurende het productieproces van de rijstdranken wordt het rijstzetmeel enzymatisch omgezet in natuurlijke suikers: glucose, maltose en maltodextrine. Dit proces is analoog aan wat gebeurt gedurende de spijsvertering.
Daarna worden de onoplosbare delen (vezels en proteïnen) afgefilterd om de rijstdrank te bekomen. De nutritionele meerwaarde van volle rijst gaat hierbij verloren in het onoplosbare deel. Technologisch is hiervoor tot op heden nog geen oplossing gevonden.
Hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben"
Is deze rijstdrank nu wel of niet geschikt voor diabetes patiënten?
Verder niks waardevols.
In een glas van 200ml zit dus al 8 gram suiker, dat is vergelijkbaar met ruim 2 suikerklontjes. Een kop thee lijkt me geschikter.
En dat is snel.
Verder zitten er andere koolhydraten en een beetje vet.
Dat beetje vet zal de opname niet vertragen en de andere (langzamere) koolhydraten zullen het effect verhogen. Maar ik heb er geen studies van. In de GI index staat het wel hoog (dus snelle suikers)
http://type1diabetes.about.com/od/foodandnutritiontype1/a/glycemic_index.htm
85: rice milk
www.montignac.com/en/search-for-a-specific-glycemic-index/#s_
zelfde site, amandel melk, Almond milk : 30
En met rijstmelk erbij klopt het dat de GI hoger wordt.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.