Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat gebeurt er als je een rauwe patat eet?

Ik heb gehoord dat je er ziek van wordt. Maar sommige mensen eten toch rauwe patatten?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
12.8K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (3)

het zetmeel dat in de aardappel zit, zit ingesloten in een granule; tijdens het koken gelatiniseert het zetmeel en hierbij komt eigenlijk de inhoud van deze granule vrij waardoor het amylose en het amylopectine (de twee polymeren die in zetmeel zitten; zijn op zich polymeren van glucose) beschikbaar worden voor vertering. Als de granules niet open gebarsten zijn, kunnen onze verteringsenzymen het amylose en amylopectine niet bereiken en wordt het zetmeel dus niet verteerbaar. De niet verteerde granules komen dan in de dikke darm terecht en daar gaan de darmbacteriën de granules beginnen afbreken en de overmaat aan polysacchariden die erin zit gaan beginnen verteren; resultaat: veel gasproductie : met als gevolg voor ons: krampen, flatulentie en zelf diarrhee denk ik.
Niet doen dus, want u zult het geen leuke ervaring vinden.
(Lees meer...)
fremar
11 jaar geleden
Rauwe aardappelen zijn niet giftig, met uitzondering van de groene delen. Deze kunnen de giftige stof solanine bevatten. Rauwe aardappelen, veroorzaken echter wel flatulentie (winderigheid) bij veel mensen.
(Lees meer...)
11 jaar geleden
Belgisch 'patat' (=NL Aardappel): zie andere antwoorden.
NL 'patat' (=BE Friet): patat is voorgekookt en voorgebakken dus je eet dan gewoon koude gekookte aardappelen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding