Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (1)

Nee, dat is niet altijd zo. Vetten zijn lange ketens die eerst gesplitst moeten worden in kleine stukjes. Ook moet de onoplosbaarheid in water worden overwonnen.

Dat eerste gebeurt met het enzym lipase, het tweede met gal, dat het vet emulgeert. Lange vetten zijn moeilijker te verteren dan korte of middellange. Kokosolie is een middellang vet dat vooral uit verzadigde vetzuren bestaat. Kokosvet is makkelijk opneembaar.

Toegevoegd na 7 minuten:
Verzadigde vetten zijn meestal hard(er) bij kamertemperatuur, onverzadigde vloeibaar.

De moeilijkheid van verteren is afhankelijk van de complexiteit van het vetmolecuul. Een kort molecuul kan verzadigd zijn (met waterstofatomen) en daardoor minder vlieibaar en toch makkelijk verteerbaar.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing