Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is het verschil tussen honing en propolis?

Het zijn beiden beien-producten, maar wat is het verschil nu eigenlijk tussen 2 middelen en welke invloed/effect(en) heeft propolis op het menselijk lichaam/gezondheid?

Toegevoegd na 1 minuut:
Tikfout: het had moeten zijn -> tussen 'deze' 2 middelen en niet "tussen 2 middelen", sorry :)

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
6.5K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Propolis is bijenlijm of kithars. De bijen halen van de knoppen van bomen en heesters een harsachtige substantie. Door de bijen worden daar bij de verwerking via kauwen en bijenspeeksel stoffen aan toegevoegd.
In ruwe propolis bevinden zich de volgende stoffen:
55% harsen, 30% was, 10% etherische oliën, 5% stuifmeel en daarnaast nog zeer veel soorten sporen, vitaminen en mineralen. In gezuiverde propolis bevinden zich de volgende bestanddelen: etherische oliën, flavonoïden, lipoïden, eiwitten, suikers, vitaminen en mineralen.

Honing bestaat voor ongeveer 80% uit suiker. Verder komen er stoffen in voor zoals mineralen, aminozuren, kopercalcium, fosforzuur, kiezelzuur en vele andere sporenelementen. De bijen verzamelen nectar op bloemen. In de kast gekomen onttrekken ze vocht aan de nectar, dikken die in en voegen er stoffen aan toe. De imker haalt de door de bijen verzegelde raten uit de kasten en slingert de honing daar uit.

Aan propolis kunnen de volgende werkingen worden toegeschreven:
• anti-bacteriële werking, doordat het bacteriën doodt of hun groei remt;
• anti-virale werking door groeiremming van virussen;
• remt de groei van schimmels;
• versterkt de werking van antibiotica en remt ontstekingsreacties;
• werkt anti-reumatisch;
• remt slagaderverkalking en trombose, werkt waarschijnlijk bloedverdunnend en stimuleert de bloeddoorstroming;
• werkt tegen pijn en jeuk en is anti-allergisch;
• stimuleert de afweer van het lichaam tegen infecties;
• krampstillende werking op de darmspieren en stimuleert de galafvloed;
• versterkt de werking van vitamine C.
(Lees meer...)
Amadea
12 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Lange tijd werd aangenomen dat bijen propolis gebruiken om het nest te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals slecht weer.[1] Onderzoek heeft uitgewezen dat propolis echter meer doelen heeft, zoals het verminderen van vibratie van het nest, buitenhouden van ziekteverwekker, en het verstevigen van de structuur van het nest.
[bewerken]Samenstelling

De samenstelling van propolis verschilt per gebied, seizoen, en bijennest. De meest gangbare kleur is donkerbruin, maar groen, rood, zwart en wit komen ook voor. Voor het maken van propolis kunnen een groot aantal substanties worden gebruikt, wat bijdraagt aan de variatie. Vaste grondstoffen zijn balsem (iets meer dan de helft), was (30%), etherische olie 10%, pollen (5%).
In noordelijke gebieden verzamelen bijen vaak de benodigde materialen van coniferen en de populier. In warmere streken worden de materialen vaak verzameld van de Clusia en Dalechampia.
Van tijd tot tijd gebruiken bijen ook door mensen vervaardigde producten voor propolis.
[bewerken]Medische eigenschappen

Propolis wordt met name door winkels gespecialiseerd in natuurproducten aangeprezen als natuurlijk medicijn.[2] Beoefenaars van natuurlijke en/of alternatieve geneeswijzen gebruiken vaak propolis voor de behandeling van uiteenlopende kwalen, waaronder ontstekingen, maagzweer, en virale ziektes.
Van propolis wordt tevens beweerd dat het goed is voor het versterken van het hart. Verder zou het de kans op een cataract verminderen. Een stukje propolis in de mond houden zou helpen tegen een zere keel of pijnlijke stembanden.
Meerdere van deze medische eigenschappen die aan propolis worden toegewezen zijn reeds onderzocht. Onderzoek is echter lastig daar propolis zo sterk verschilt in samenstelling per regio en bijennest, waardoor vergelijkingen lastig zijn. Maar in de meeste gevallen zijn 2 druppels voor kinderen en 4 voor volwassenen goed.
Afhankelijk van de locatie kan propolis werken als een antibioticum of antimycoticum.[3] Studies hebben tevens aangetoond dat propolis kan helpen bij het bestrijden van brandwonden. [4][5][6]
In de tandheelkunde wordt tevens onderzoek gedaan naar de eigenschappen van propolis. Er zijn aanwijzingen dat propolis zou kunnen helpen tegen cariës. [7][8][9][10] Het kan ook worden gebruikt voor de behandeling van aften.[11]
(Lees meer...)
Bronnen:
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding