Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is het mogelijk om gezond te zijn als je een eetpatroon zonder vet hebt?

Ik wil graag voldoende eten, maar wel met producten zonder vet. Blijf ik met zo'n voedingspatroon gewoon gezond? Of zijn er dan vitamines die ik extra moet nemen?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ritsuka
12 jaar geleden
je lichaam heeft (gezonde) vetten nodig. Je kunt beter proberen met de suikers te minderen. (dingen als frisdrank, vruchtensap, koekjes, etc.)
Maar er is niks mis met olijven, avocado, ongezouten nootjes en dingen bakken in olijfolie.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ik volg een eetlijst en daarin zitten ook koekjes en toetjes. Ik vind dit onnodige producten, dus wil ik alle producten waar vet in zit vervangen.
Ritsuka
12 jaar geleden
waarom wil je vet weglaten? zoals ik al zei (en in de antwoorden staat het ook al) heeft je lichaam vet nodig. Niet zo veel vet als sommige mensen eten, maar toch wel een beetje hoor.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Volgens mij is wat Ritsuka zegt, waar. Het zijn voornamelijk suikers waar je dik van wordt. En vet is nodig zoals in de antwoorden hier onder verduidelijkt wordt.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Wat Ritsuka zegt en vooral vraagt. Waarom geen vet?
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Onnodige producten als koekjes en toetjes kan je natuurlijk vervangen door iets gezonders, dat is altijd een goed idee.
Maar als je voor de rest niet heel veel vet binnenkrijgt, vervang ze dan door een gezond product met vet, zoals noten, zaden, avocado, etc.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Waarom hebben we vetten nodig?
We hebben gemiddeld 80 gram vet per dag nodig. Het is vooral nodig voor energie, maar daarnaast gebruikt ons lichaam essentiële vetzuren, onder andere linolzuur. Deze kan ons lichaam niet zelf aanmaken en moeten we dus uit onze voeding halen; uit onder meer olieën, noten, vis. Het is noodzakelijk om deze vetten te eten omdat vetten voor ons lichaam een aantal belangrijke functies vervullen:

Vetten als brandstof
Ten eerste zijn vetten net als koolhydraten en eiwitten een belangrijke brandstof voor ons lichaam. Het zorgt dat we energie hebben om te leven en te functioneren. Bij verbranding levert 1 gram vet 9 kcal (koolhydraten en eiwitten leveren per gram 4 kcal). Vetten die we eten, vertragen doorgang van het voedsel. Door hun hoge verzadigingswaarde vertragen zij ons hongergevoel. Dat geldt vooral voor vetten die zijn aangerijkt met voedingsvezels.

Vetten als reserve
Ons lichaam heeft een vetreserve nodig zodat we altijd een energiereserve hebben. Idealiter wordt 10 tot 30 kilo van ons lichaamsgewicht gevormd door vetweefsel. Bij mannen is dit 15% van het lichaamsgewicht, bij vrouwen 25%. Deze vetweefsels beschermen bovendien de organen. Het onderhuids vetweefsel beschermt ons lichaam tegen kou.

Vetten voor opname vitamines
Vitamines worden wel verdeeld in wateroplosbare vitamines (o.a. B en C), en vetoplosbare vitamines (A, D, E en K). De vetten die deze vetoplosbare vitamines vervoeren, moeten we uit onze voeding halen.

Vetten voor bouw cellen
Vetten leveren bouwstenen (bijvoorbeeld cholesterol) voor de celmembranen van onze lichaamscellen die steeds afgebroken en vernieuwd worden.

Eet zo min mogelijk verzadigde vetten, deze vetten zijn ongezond. Onverzadigde vetten zijn nodig in een gezond dieet.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
+ alleen jammer van één na laatse zin. Ook de juiste verzadigde vetten zijn goed.
http://www.leefbewust.com/themas/verzadigdvet.html
o.a roomboter, rundvet en kokosolie zijn goed.
Zelfs als je gewicht wil verliezen!

Andere antwoorden (1)

Nee, A, D en E vitamines zijn vetoplosbaar, daardoor zitten ze als bij definitie in de vetfractie van het voedsel. Ook is het verstandig om bepaalde (meervoudig onverzadigde en alfa omega 3) vetzuren in de voeding op te nemen. Vetten zijn ook belangrijk als een soort reserve, voor als je glycogeenvoorraad opraakt en er is ook een bepaald vetpercentage in het vrouwelijk lichaam nodig om nog normale vruchtbare periodes te krijgen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image