Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom heb je bij half om half gehakt geen kruisbesmetting?

Kruisbesmetting is toch overdracht van een microbiële besmetting van het ene naar het andere voedingsmiddel?
En hier worden zelfs 2 soorten vlees bijeen gebracht.
Hoe zit dat?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Kruisbesmetting is overdracht van bacteriën van rauwe op bereide voedingsmiddelen, dus b.v. je gebraden gehaktbal terugleggen op het plankje waar je zojuist je balletjes op gerold hebt, en daardoor een bacteriële besmetting oplopen, of je sla snijden op dezelfde plank waar je net je rauwe kipfilets hebt gesneden en daardoor je sla besmetten.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
ronron1212
12 jaar geleden
Rauwe kip en rood vlees is geen besmettingsgevaar?
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Ronron1212: waar zeg ik dat het geen besmettingsgevaar is? Rauw vlees = uitkijken, ander plankje gebruiken.

Andere antwoorden (1)

Bij kruisbesmetting komen er ziekmakende bacteriën van het ene product op het andere. In rauwe voedingsmiddelen zitten meer bacteriën dan in gekookte.
Het is dus belangrijk te vermijden dat ze worden overgebracht van rauwe op bereide voedingsmiddelen.

In rauw gehakt, het maakt niet uit welke soort gehakt,dus ook halfom gehakt, zitten ziekmakende bacteriën en daarom koken, bakken, grillen, braden we rauw gehakt.
Als het namelijk gaar is, worden deze bacteriën uitgeschakeld en worden we er niet ziek van.

Door runder- en varkensgehakt samen te mengen vindt er dus geen kruisbesmetting plaats. Je vermengt alleen de bacteriën van de beide vleessoorten die veelal dezelfde zijn. Indien je dit gehakt rauw zou eten heb je dus altijd kans er ziek van te worden. Je ziet het dan vaak al aan wormpjes in je ontlasting. Daarom garen we gehakt namelijk.

Er is pas sprake van kruisbesmetting als je met de vork waarmee je het rauwe gehakt hebt gemengd of in de pan hebt gedaan, diezelfde vork gebruikt om gare groente te proeven of gaar vlees uit de pan te halen. Ook kan kruisbesmeting plaatsvinden als je het gare gehaktballetje terug zou leggen op de snijplank waarop je het rauwe gehakt hebt gekruid og gemengd. Het is zelfs mogelijk als je handen na het afwassen worden afgedroogd aan een vuile handdoek. Zelfs dan kan kruisbesmetting optreden.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image