Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kan je paardebloemen eten?

Ik heb witlof nooit gelust.
Vroeger vond ik het al naar paardebloemen smaken. (als 6 jarige stop je dat soort dingen in je mond...:P)
Vies bitter, kortom niet te eten.
Omdat het me altijd aan die bloem doet denken vraag ik me af of er in paardebloemen misschien iets van vitamine zit wat goed bruikbaar is voor een mens?
Niet dat ik het ga eten hoor, maar iedereen is weg van witlof om me heen. Dan kunnen ze misschien ook paardebloemen met kaas en ham proberen?

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Je kunt inderdaad de bladeren van een paardenbloem opeten, meer nog, je kunt de hele paardenbloem eten van wortel tot bloem.
Paardenbloem werkt zuiverend. Het regelt de spijsvertering, werkt urineafdrijvend en is aangewezen bij gal-, nier- of leverproblemen.

In de wortel van een paardenbloem zit o.a. taraxine, een bitterstof die een goede werking heeft op het lichaam. Taraxine is licht laxerend en helpt dus bij spijsverteringsproblemen.

De bladeren bevatten ook taraxine. Het is verder ook een rijke bron aan kalium, ijzer, vitamines.

Een paardenbloemkuur wordt typisch gevolgd in het voorjaar wanneer met het lichaam wil ontgiften (zuiveren van giftige stoffen).

Paardenbloemthee kun je gemakkelijk zelf maken. Je plukt paardenbloemen op een plaats waar je zeker bent dat er geen giftige stoffen of onkruidverdelgers worden gebruikt. Je laat deze een paar uur in een oven op 50 graden drogen.
Daarna kun je de gedroogde paardenbloemen langere tijd bewaren in een donkere gesloten papieren zak en gebruiken voor een heerlijke paardenbloementhee.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (5)

er wordt ook thee van gemaakt en je kunt ze eten. of ze nu echt lekker zijn dat weet ik niet maar ze zijn wel geneeskrachtig.

Toegevoegd na 3 minuten:
de stof teraxine zorgt voor geneeskrachtige werking.
kijk eens op www.eten-en drinken.infonu.nl
of op www.users.skynet.be/hofmeester

Toegevoegd na 4 minuten:
de stof teraxine zorgt voor geneeskrachtige werking.
kijk eens op www.eten-endrinken.infonu.nl
of op www.users.skynet.be/hofmeester
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Paardenbloemen worden ook wel gegeten. Bladeren worden hiertoe overdekt met zand, waardoor ze verbleken. Ze worden dan molsla genoemd. Het is het jonge blad van de paardenbloem. Vroeger werd in de lente in molshopen naar gebleekte paardenbloembladeren gezocht, vandaar de naam molsla.
Door veredeling is een verbeterde, bladrijke molsla verkregen. Molsla wordt op diverse markten in Europa als malse voorjaarsgroente aangeboden. In Nederland en België is het niet ruim verkrijgbaar
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Aan bloemen opzich zijn overeenkomsten verbonden witlof (uiteraard) je kan er eenzelfde soort zuur uit halen en is dus vergelijkbaar met smaak. Ff een serieuze vraag nu
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ik eet al jaren lang paardebloemen, voor mijn gal en leverproblemen.
De bloemen zelf smaken licht zoet, zelfs lekker!!!
Het blad smaakt naar rauwe andijvie of rauw witlof.
De wortels smaken iets meer bitter.
De wortels droog ik, ze worden erg hard, maar na wat kauw werk, lijkt het wel wat op zoethout.
Ik heb ze in het kastje naast mijn laptop liggen en als ik last heb van mijn gal, neem ik een stukje wortel, die na het drogen ook zoet smaakt.
De blaadjes en de bloemstengel van de paardebloem, zorgen ook voor een frisse mond, het ontsmet op een of andere manier.
Als ik een rondleiding geef voor kinderen, dan laat ik ze altijd paardebloemen eten, moet je die gezichtjes zien, maar de nieuwsgierigheid ,hoe het smaakt, wint altijd!!
Na jaren zijn ze de hele excursie vergeten, alleen weten ze nog steeds dat ze paardebloemen hebben gegeten.
Het witte sap dat uit het blad en bloemstengels komt, waarvan men vroeger zei dat het giftig is, is de werkzame stof, die ook in sla, andijvie en witlof zit.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
In Griekenland wordt paardebloem veel gegeten.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing