Wie heeft er verrassende vegetarische barbecue tips?
Ik krijg morgen gasten, waarvan er enkele vegetariër zijn. Ik maak er nu een totaal vegetarische barbecue van (een vegetarier heeft niet graag iets wat naast vlees gelegen heeft).
Vleesvervangers, maiskolven en sla ken ik wel. Maar hoe verras ik de vegetariers en zorg ik dat ook mijn overige gasten tevreden zijn?
btw, ze eten ook geen vis of van vlees afkomstige producten.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Hebben je gasten je gevraagd om de vegetarische dingen niet naast vlees klaar te maken? Of heb je dat zelf bedacht? Ik als vegetariër zou namelijk niet op het idee komen om andere BBQ'ers hun vlees te ontzeggen, en zou me er ongemakkelijk bij voelen als een heel BBQ-feestje vegetarisch was geworden vanwege mij.
paulus811
14 jaar geleden
Hi SuzyQ,
Nee, dat hebben ze niet zelf gevraagd. Ik heb dat zelf bedacht omdat er bij een bbq meestal wel wat heen en weer spettert of aan een rooster blijft hangen.
En als jij zou komen, hoef je je echt niet bezwaard te voelen, maar ik wil het wel gewoon goed doen (anders voel ik me weer bezwaard namelijk).
Zojuist bedacht ik overigens de oplossing om gewoon twee barbecues neer te zetten, maar dan zijn tips voor de vegetarische kant nog steeds van harte welkom.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Haha, het is ook niet bedoeld als kritiek hoor, ik vind het juist hartstikke goed dat je er zoveel rekening mee wilt houden. Maar juist omdat je het zo goed bedoelt, wilde ik even de andere kant (vegetariërs die zich inderdaad bezwaard kunnen voelen, vanuit het idee dat hun aanwezigheid de BBQ voor de anderen verpest) belichten.
Barbecue is traditioneel zó'n vleesgebeuren, dat het een andere situatie is dan wanneer je voor gemengd gezelschap in je keuken een lekkere vegetarische maaltijd kookt.
De oplossing van twee barbecues neerzetten is trouwens perfect, zo maak je gegarandeerd iedereen blij.
paulus811
14 jaar geleden
Een vraag van twee weken geleden (toen was ik op vakantie overigens, maar dat kan jij niet weten), waar niet één keer het woord vegetarisch in voorkomt. En dan had ik moeten opletten.....
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Echt heel lief dat je de barbecue helemaal aan hen aanpast.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Vegatopia heeft een heel stel leuke barbecue recepten: http://www.vegatopia.com/vega/kerst/kerstmenus/winterse-bbq#Christiaans-tempehribbetjes
(laat je niet verwarren door sommige woorden in de url, het gaat wel degelijk over barbecue)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Even een tip omdat je zegt dat ze ook geen van vlees afkomstige producten eten: ik weet niet hoe strikt ze zijn, maar veel kaas is (vanwege het gebruik van stremsel uit kalvermagen) niet vegetarisch.
Bij de AH hebben ze wel wat vegetarische kazen (op de ingrediëntenlijst herkenbaar door het ingrediënt 'vegetarisch stremsel', en bij de gemiddelde biologische winkel zul je ook vegetarische kazen kunnen krijgen.
paulus811
14 jaar geleden
Hi SuzyQ, dank voor je toevoeging. Ze zijn redelijk strikt, maar kaas eten ze wel gewoon. Dingen waar gelatine in zit dan weer niet. Ik heb gisteren boodschappen gedaan bij een AH XXL en heb me verbaasd over het aanbod vegetarische vleesvervangers. Het ziet er allemaal uit als gehakballen, schnitzels, worsten en hamburgers maar is vegetarisch (ik vertel je niets nieuws denk ik). Eigenlijk is het dus veel makkelijker dan ik dacht. Alleen nog even opletten bij salades en dan kan de bbq aan. Misschien dat ik zelfs de verstokte vleeseters nog iets kan leren dat er niet altijd beesten geslacht moeten worden om een leuke bbq te hebben.
En gelukkig zijn alle gasten nogal makkelijk en gaat het tenslotte om de gezelligheid (zo cliché, maar wel waar).
paulus811
14 jaar geleden
hi panteao, in mijn geval was dat wel makkelijk. Zo kon ik het als niet vegetarier makkelijk herkennen.
En ik denk dat de vorm soms gewoon handig is om te verwerken (lees bakken, bbq-en of gebruiken in bijvoorbeeld pastasaus. Er is namelijk ook vegetarisch 'rul gehakt')
Er is ook geen beest wat als ingewanden hamburgers en worsten heeft, kennelijk vinden we het in die vormen makkelijk te gebruiken.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Haha, om als resident vegetarian antwoord te geven: het hoeft ook helemaal niet altijd de vorm van bekend vlees te hebben. Kant-en-klare vleesvervangers eet ik vooral als gemaksvoedsel, je hoeft er niet bij na te denken, maar mikt het gewoon in de pan. Vaak voor als ik niet echt wil koken, maar geen zin heb in pizza.
Als het willen-lijken-op te ver gaat, is dat ook gewoon irritant. Er bestaan bijvoorbeeld vegetarische cordon-bleus, waarbij tussen twee lapjes wit tofu-achtig spul niet alleen kaas, maar ook een lapje rozegekleurd tofu-achtig spul zit. Dat moet dan een plak ham voorstellen. Maar het is geen ham, het smaakt niet naar ham, het heeft niet de textuur van ham, en het zal nooit ham worden.
Maar om je vraag te beantwoorden:
- Marketing: vleesverlaters (zo af en toe zonder vlees) kiezen gemakkelijker een product dat ze bekend voorkomt, en pure vegetariërs zijn een te kleine doelgroep.
- Wat Paulus al zegt: de vormen zijn gemakkelijk te verwerken. Dat je vegetariër bent wil niet zeggen dat een plat rond ding (zoals een hamburger, groenteschijf etc.) niet gemakkelijk in je pan past. Of dat iets ruls (vegetarisch gehakt) niet heel praktisch is voor in je lasagne.
- En tot slot: dat je vegetariër bent, dus zélf geen vlees en vis eet (dat is iets héél anders dan 'tegen het eten van vlees en vis' zijn!) wil niet zeggen dat je vlees en vis niet lékker vindt. Ik vind het heerlijk. Ik kan kwijlen bij het idee aan geconfijte eend. Ik kan enorm trek hebben in een gebraden kip. Er zijn weinig dingen die ik zo mis als van die lekkere Franse droge worstjes of een goede serranoham. Vlees is gewoon lekker. Ik heb alleen de keuze gemaakt dat voor mij dat lekkere niet opweegt tegen het doden van dieren als dat niet echt nodig is om te overleven. Maar geloof me gerust: zodra er een manier gevonden wordt om bacteriën biefstukjes (of eigenlijk liever rib-eyes) te laten breien, sta ik voor in de rij. En tot die tijd ben ik er erg blij mee dat het lokale Vietnamese restaurant fenomenaal goede vegetarische eend bereidt.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.