Waar ik kan ik sojabonen kopen?
Hallo,
ik ben vegetarisch maar ik heb moeite met de kant-en-klare vegetarische producten (vleesvervangers) te eten die in de supermarkten verkocht worden, met name omdat er in die producten ook allerlei toevoegingen (gluten, lactose, gerstextract, etc. etc.) aan toegevoegd is...
Daarom vroeg ik mij af waar ik pure sojabonen kan kopen/bestellen? Ik woon wel in België (Antwerpen).
Hopelijk kunnen jullie mij verder helpen in mijn zoektocht...
Groetjes
Doordat zoveel kant-en-klare 'vleesvervangers' op basis van soja zijn, kan het soms lijken alsof je als vegetariër veel soja zou moeten eten, maar dat is echt niet nodig, je hebt zelfs helemaal geen soja nodig als je dat niet wil.
Soja is slechts één van de vele peulvruchten en andere ingrediënten die je kan gebruiken in plaats van vlees. Als je kant-en-klare 'vleesvervangers' gebruikt ben je grotendeels aangewezen op soja omdat fabrikanten die nou eenmaal het meest gebruiken, maar als je zelf met de sojabonen kookt, kan je gewoon alle peulvruchten gebruiken: erwten, audukibonen, rode linzen, dupuys linzen, groene berglinzen, kikkererwten, mungbonen, kidneybonen, witte bonen, zwarte bonen, bruine bonen, limabonen, kievitsbonen, borlottibonen, zwartoogbonen, tuinbonen, Spaanse reuzebonen, kapucijners, urid dal, etc.
Soja is helemaal niet superieur aan andere peulvruchten, en afwisseling tussen verschillende peulvruchten is altijd het gezondst. Bij biologische winkels/natuur(voedings)winkels, Midden-Oosterse winkels en Indiase winkels hebben ze allerlei verschillende soorten. Ook zaden (sesamzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, hennepzaad, chiazaad) en noten (amandel, walnoot, paranoot, pecannoot, hazelnoot, etc.) kunnen af en toe als 'vleesvervanger' dienen. Witte tofu en tempeh (deze zijn wel van soja) bevatten normaal gesproken overigens nauwelijks toevoegingen (echt alleen soja, water en noodzakelijke toevoegingen zoals zuurteregelaar of schimmelcultuur, maar geen gluten en lactose). Tempeh kan je kopen bij Aziatische winkels en biologische/natuurwinkels.
Erger me dood aan 'vleesvervangers' ! Vlees moet helemaal niet vervangen worden.
De echte vleescomsumptie is er pas gekomen na de komst van de Amerikanen (na de wereldoorlog). Vraag maar aan je grootouders, als je het geluk hebt dat deze nog leven.
En men kan gerust vegetarisch leven zonder een overdosis aan peulvruchten.
Grote stelregel: afwisseling, Bio, seizoensgebonden fruit en groenten.
En je hoeft die granen en peulvruchten ook niet per se in dezelfde maaltijd te eten, dat mogen best verschillende maaltijden van de dag zijn. @luciano:
Heb je een probleem met de producten of puur met de naam 'vleesvervangers'?
Het zijn gewoon lekkere, proteïnerijke producten die over het algemeen niks met vlees te maken hebben, het labeltje 'vleesvervanger' is puur een marketing-dingetje (behalve bij het namaakvlees dat probeert op vlees te lijken qua smaak en structuur, maar dat is een minderheid van de producten). Sommige 'vleesvervangers' zijn gewoon ontzettend lekker, wat is er op tegen om het te eten omdat je het lekker vindt? En peulvruchten, 'vleesvervanger' en in mindere mate noten en zaden, zijn gewoon handige proteïnebronnen. Je kan ook allemaal zuivel en ei eten, maar die hebben bijna dezelfde nadelen hebben voor dier, milieu en wereldvoedselvoorziening als vlees, dus dan eet ik toch liever peulvruchten en 'vleesvervangers'.
En daarvoor hoef ik me echt geen overdosis daarvan te eten hoor.
En natuurlijk haal je al een groot deel van je dagelijks benodigde hoeveelheid proteïne uit granen en groente, dat is absoluut zo, maar álle proteïne daaruit halen is wel lastig hoor.
Je kan best leven met weinig proteïne, maar het is wel duidelijk gezonder om het aan te vullen met een paar porties proteïnerijke ingrediënten per dag.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.