Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wie heeft er een écht goed recept voor falafel?

Het gangbare recept is niet zoals het smaakt als bij de shoarmazaak. En het valt uit elkaar tijdens het bakken!
Een ei en meel erin helpt, maar het smaakt toch anders. Ik wil dus graag het echte goede recept.

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (3)

http://www.hoedoe.nl/eten-drinken/wereldkeuken/hoe-maak-ik-falafel

dit is heel lekker
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
9 Gulden Regels voor thuis-falafel.


1. Gebruik nooit kikkererwten uit blik, maar altijd gedroogde kikkererwten.
2. Kook ze niet, maar laat ze weken (minimaal een nacht). Spoel ze voor en na het weken goed af en dep ze droog.
3. Maal de geweekte kikkererwten zo fijn mogelijk. Maal eventueel nog een keer extra als het niet lukt om balletjes te vormen.
4. Het falafeldeeg moet niet te plakkerig zijn, voeg eventueel broodkruim toe om het probleem te verhelpen.
5. Het falafeldeeg moet ook weer niet te droog zijn, voeg eventueel olijfolie toe om het probleem te verhelpen.
6. Het toevoegen van bloem of kikkererwtenmeel kan de consistentie verbeteren.
7. Zet het deeg een tijdje in de koelkast voor je er balletjes van gaat draaien, dan worden ze steviger.
8. Druk het deeg stevig aan als je er balletjes van maakt.
9. Falafelballetjes die er niet erg stevig uitzien, kun je 'frituurproof' maken door ze een halfuurtje in de vriezer te leggen.


Falafel
Een basic-recept van Vegatopia-koks Christiaan en Tertia om ze zelf te maken (voor 6 personen):


350 gram kikkererwten gewassen en een nacht geweekt en goed afgegoten
2 theelepels komijnzaad, 5 minuten in een oven van 200 graden geroosterd
1 theelepel zout
1/2 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel chilipoeder
1 klein uitje, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden
2 eetlepels verse munt
4 takjes koriander en 4 takjes peterselie
peper


Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en pureer ze tot een heel fijne pasta. Je kunt hiervoor ook een staafmixer gebruiken. Neem vervolgens een eetlepel van het deeg tussen je handen en rol er een balletje van ter grootte van een walnoot. In totaal zou je er circa 30 balletjes van moeten kunnen draaien. Verhit in een frituurpan de olie tot 180 graden, laat de balletjes er voorzichtig inglijden en bak ze in 2 tot 3 minuten goudbruin.

Toegevoegd na 49 seconden:
http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/9549-je-eigen-falafel-is-het-lekkerst
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Zie ook de bron voor meer uitleg
(http://www.designsponge.com/2012/04/in-the-kitchen-with-matkonations-falafel.html)

Het is alleen wel in het Engels:


Ingredients for about 25 balls

2 1/2 cups dried chickpeas
1 small Spanish onion, quartered
2 garlic cloves
1/2 cup fresh cilantro leaves
1/2 cup fresh parsley leaves
1/2 teaspoon ground cumin
4 tablespoons all-purpose flour
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1 teaspoon kosher salt
1/3 cup water
oil for deep frying

Preparation

1. Soak chickpeas overnight in a large bowl filled with water.

2. Drain chickpeas and place them in a food processor fitted with a metal blade. Add the onion, garlic, cilantro and parsley and pulse until ingredients are combined and the texture is grainy.

3. In a separate bowl, mix together the cumin, flour, baking powder, baking soda and salt. Add the dry ingredients to the chickpea mixture and mix until well combined. Gradually add the water and mix until reaching a thick, paste-like texture.

4. Heat the oil in a large saucepan. Meanwhile, using your hands, form the chickpea mixture into balls, about the size of a Ping-Pong ball. Once the oil is hot (375º), place the balls in the oil, a few at a time, and cook for about 3–5 minutes, or until golden brown. Remove with a spotted spoon and drain on paper towels.

5. Serve hot with tahini, pita and salad. Or eat those little guys on their own. Your call.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image