wat is het verschil tussen een veganist en een vegetarier?
Toegevoegd na 6 minuten:
ik ben vegetarier dus.... maar in snoep zit gelatine daar worden beesten toch ook voor doodgemaakt??
dat eet ik sinds 2/3 weken ook niet meer maar ik draag leren schoenen wat ben ik dan een vegetarier of een veganist.
Het is maar een beschrijving, je hoeft niet per se in een van die hokjes te passen, voel je daar dus vooral niet verplicht toe. Als je bijvoorbeeld vindt dat af en toe geen zuivel gebruiken meer effect heeft voor de dieren dan altijd gelatine vermijden, terwijl je beide even moeilijk of makkelijk vindt, moet je dat vooral gewoon doen, en je niks aantrekken van dat gelatine technisch gezien niet vegetarisch is.
Kies gewoon lekker zelf welke dingen jij wel en niet verantwoord vindt om te gebruiken (nadat je je verdiept hebt in de gevolgen van die producten), want het gaat toch om wat je doet, niet om wat je 'bent'. En als je tips of ideeen nodig hebt, of het leuk vindt om te praten met andere vegetariers en veganisten, kijk dan eens op deze fora: http://www.veganisme.org/phpBB3
http://www.vegatopia.com/smf/index.php
http://forum.vegetariers.nl
Waarom beperk je jezelf in een hokje door het vegetarisme of veganisme te noemen? Je kan ook voor je eigen regels zorgen.
Ik ben een echte parttimer: normaal geen vlees of vis, weinig kaas, eieren of melk en gelatine-houdende producten, en liever ook geen broodverbeteraar (varkensproduct) of leer (wel wol, want daar doe je een schaap juist plezier mee: Lekker fris de lente in!)
Maar soms.. echt voor de speciale momenten eet ik gewoon een stukje (verantwoord, dus van de bio slager of winkel) vlees, vis of kaas (zonder dierlijk stremsel) en geniet ik er volop van. Dan smaakt het nog lekkerder dan een .. euhm.. gebakken ei ;-)
Veel wol komt uit Australie, waar mulesing heel gebruikelijk is. Dat is een techniek waarbij stukken huid afgesneden worden bij de schapen, dat natuurlijk veel pijn veroorzaakt en waar zelfs een deel van de schapen aan overlijdt, omdat diervriendelijkere manieren duurder zijn.
Daarnaast schijnen commerciele schaaphouders de schapen niet te scheren op het moment dat het voor het schaap goed is, maar op het moment dat de wol het meeste opbrengt op de wolmarkt, ongeacht of het nog veel te koud is voor de schapen; een paar dode schapen is financieel beter dan wachten tot het warm is en de wol mogelijk minder opbrengt.
Er zal ook wel diervriendelijkere wol beschikbaar zijn, maar ik zou er zeker niet vanuit gaan dat diervriendelijkheid bij het gemiddelde wollen product het geval is.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.