Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

waarom moet je het water weggooien waar je peulvruchten in weekt?

ik week de bruine bonen in de snelkookpan en na een uur of 5 kook ik ze, lekker in het weekwater.
maar dat schijnt niet te horen, zijn er dan stoffen in het water die niet goed zijn?

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
in: Koken
25.3K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

in mijn marine tijd als kok,hebben we heel wat snert en dergelijke gemaakt.de hele erwten gingen 24 uur in koud water.en in het weekwater werden ze gekookt.waarom? tijdens het wellen,wordt het water heel erg zacht.en zijn de erwten sneller gaar.mocht het zo gebeuren dat men heel snel snert nodig had,lieten we ze schrikken.ze gingen dan in kokend water.en om na eer uurtje of 2 de soep te versnellen,werd deze doorgeslagen.gepureerd.dan ging het gebeuren in een machine met een hoge ronde zeef en een vlinder.en weer terug de ketel in.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (4)

Peulvruchten bevatten wel schadelijke stoffen maar die worden geneutraliseerd bij het koken. Maakt niet uit of je in weekwater kookt of in schoon water. Het troebele weekwater bevat zetmeel uit de bonen. Door schoon water te gebruiken schuimt het kookwater minder. Zelfde geldt voor aardappels die je na het schillen wast en in vers water kookt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Sommige mensen ervaren peulvruchten als onverteerbaar. Gedroogde peulvruchten bevatten stoffen die een mens van nature niet kan afbreken. Er zijn mensen die er geen last van hebben maar als je er wel last van hebt kun je beter eerst de bonen een paar minuten koken en ze dan ca. 5 uur laten weken in hetzelfde water.
Dan afgieten en in vers water koken tot ze gaar zijn.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
ik doe het anders bv bruine bonen was ik,
dan week ik ze een nacht
en daarna in dat zelfde water koken .

dan de andere ingrediënten bij
over weggooien van weekwater heb ik nooit gehoord en ik heb nooit last van iets,ik eet alleen maar lekker
ik heb het idee dat er eiwitten en andere vitamines in het water zitten
brocolli-kookwater gooi ik ook niet weg maar drink t op
wat het doet weet ik niet maar ik voel me er goed bij.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
In gedroogde bonen, peulvruchten en in onbewerkte volle granen zit 'fitinezuur'. Fitinezuur bindt magnesium, zink en
calcium en maakt het onmogelijk om in de cellen te gaan.
Daarom moeten peulvruchten, bonen en volle granen voor het koken een nacht in water geweekt worden en het weekwater moet worden weggegooid! We hebben deze mineralen nl. nodig in onze cellen om botontkalking tegen te gaan.

Toegevoegd na 12 minuten:
Vooral in erwten zitten bijv. 'lectinen'. Dit zijn eiwitten die rode bloedcellen doen samenklonteren en door een binding aan de darmwand de absorptie van voedingsstoffen ongunstig beïnvloeden. Veel lecitinen zijn niet bestand tegen verhitting en daarom voorkomt voldoende verwarming dat toxische effecten optreden. Ook het vooraf inweken en het weekwater weggooien elimineert lectinen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding