Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom moet je volgens veel kookboeken het groen van prei en het blad van bleekselderij afsnijden

Het groen van prei doe ik gewoon met het witte gedeelte in de soep (kook nooit prei als groente omdat ik er niet van houd). En het loof van bleekselderij doe ik gewoon door de bleekselderijsalade. Is het misschien ongezond?

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
in: Koken
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Het groen kan aan de bovenkant van de prei stugger zijn, deze gewoonte komt ook uit de tijd dat alles nog zachtgekookt moest zijn. Wel is het allerbovenste deel wel eens beschadigd, echt al te stug of juist slap. Zelf snij ik een prei gewoon door zolang hij lekker sappig is, en dat is veel verder dan door kookboeken wordt aangeraden.

Met het loof van de bleekselderij is al helemaal niets mis, het is alleen iets ánders dan bleekselderij. Bleekselderij is gewoon de variëteit van selderij die van die mooie grote bladstelen heeft, terwijl het loof van snij- of bladselderij meer smaak heeft. Dat wil niet zeggen dat je het loof van bleekselderij niet kúnt eten.

Er zijn trouwens wel meer delen van groenten die vaak worden weggegooid terwijl ze prima eetbaar zijn. Wist je dat je het loof van radijsjes ook gewoon in de salade kunt gebruiken? En de pitten van een pompoen hoef je natuurlijk ook niet weg te gooien, om vervolgens extra duur brood met pompoenpitten te kopen.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (8)

Het is gewoon verzonnen door mensen die dat recept hebben bedacht.

Het groen van de prei is juist heel erg goed en zelfs heerlijk als je het meekookt. Geldt ook voor bleekselderij.

Overigens is het typisch Hollands lijkt het wel, ik ben het in het buitenland nooit tegengekomen, daar gebruiken ze altijd alles van de plant.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Welnee, het is prima te eten. Het donkergroene loof is wat taaier dan het witte van de prei, dat is het enige. Er is niets ongezonds aan.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
van de prei haal ik de buitenste af omdat die meestal taai en niet mooi is de rest snij ik helemaal op
hetzelfde voor de bleekselderij,die snij ik ook helemaal op
in de kookboeken hebben ze blijkbaar geld genoeg om het weg te gooien
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Het groen van prei is goed te gebruiken als je maar heel goed wast. Dit deel van de prei heeft bloot gestaan aan weersinvloeden, is bekropen door insecten en bespoten door de teler. Idem dito voor het blad van bleekselderij, waar in principe alleen de stengel van gebruikt wordt.
14 jaar geleden
Ik gebruik alles van de prei (nou ja, bijna alles). Dat groene gedeelte bevat juist veel vitaminen enzo.

Heel storend vind ik het dat de preien bij de Appie (en trouwens ook andere supersmarkten) allemaal gekortwiek in de schappen liggen! Je kan bijna nergens meer hele prei krijgen.

Toegevoegd na 33 seconden:
En dat moet natuurlijk gekortwiekT zijn.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
het slappe blad van de prei moet je verwijderen,daar dit niet gaard.in de supermarkt draai ik het er altijd af voor het wegen.er zijn 2 soorten prei zomer en winter.in de zomerprei zit een harde witte stok.die moet je ook verwijderen.selderij blad kun je gewoon eten.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Het enigste waaraan ik zit te denken is dat er misschien nog wat grond tussen de groene bladeren kan zitten. Gewoon goed wassen en lekker opeten. Niks mis mee.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Kookboeken nemen vaak gerechten die er mooi uit moeten zien op de foto`s. Ze nemen dan alleen de mooie delen van de groenten.
Wanneer prei alleen maar kort meeverwarmd wordt is het buitenblad en de groene bovenkant harder in vergelijking met het lichte gedeelte.Daarom wordt dit dan niet gebruikt. Je kunt het natuurlijk wel eten en het wordt ook altijd meegesneden om een stevige groentesoep bijv. te maken. Die staat lang genoeg op om het hardste groen nog zacht te maken.Ook bij gestoofde prei kan het gewoon meegesneden worden. Inmiddels is men er ook in kookboeken achter dat het loof van bleekselderij prima eetbaar is en het verschijnt dan ook steeds meer in de gerechten, vooral als decoratie in cocktails en in salades.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing