Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland
Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (5)

Kruiden zijn specerijen en vice versa.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
rose
14 jaar geleden
Ik lust geen vieze verse kruiden...
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Klopt niet Moolkeesje.
Er is een verschil tussen kruiden en specerijen, hoewel ze beide gebruikt worden om spijzen op smaak te brengen. Specerijen komen meestal uit landen met een tropisch of subtropisch klimaat en zijn meestal niet afkomstig van kleine groene planten, zoals kruiden.

Toegevoegd na 2 minuten:
Van een andere bron:

"Van de planten die tot de kruiden worden gerekend, worden vrijwel uitsluitend het bladgroen en de houtvrije stengels benut, zoals tijm, oregano, pepermunt etc. Over het algemeen gedijen kruiden in streken met een gematigd klimaat.

Specerijen zijn een veelomvattend begrip: soms worden van een plant de bloemknoppen gebruikt (bij kruidnagel bijvoorbeeld), soms meeldraden (saffraan), soms de zaadjes (mosterd, karwij, koriander) maar ook de vrucht, bast en de wortelstok. De meeste specerijen zijn afkomstig uit de tropen zoals nootmuskaat, kruidnagel en peper. Kerrie is een mengsel van specerijen.

Kruiden hebben meer geur als ze vers zijn, terwijl specerijen meer geuren in gedroogde poedervorm. Beide termen worden vaak door elkaar gebruikt"

Toegevoegd na 4 minuten:
En nog een:

"Kruiden en specerijen zijn natuurlijke producten die gebruikt worden om voedsel meer smaak te geven.

Specerijen zijn de gedroogde zaden, knoppen, vruchten, bloemdelen, schors of wortel van planten die meestal in trapische gebieden groeien.

Kruiden zijn de bladere en soms ook de bloemen van planten die in Europa en sustropische gebieden zoals de Middellandse Zee, groeien.

Daarnaast zijn de geur en smaak van specerijen doorgaans scherper en pittiger dan van kruiden."
(Lees meer...)
14 jaar geleden
Van de planten die tot de kruiden worden gerekend, worden vrijwel uitsluitend het bladgroen en de houtvrije stengels benut, zoals tijm, oregano, pepermunt etc. Over het algemeen gedijen kruiden in streken met een
gematigd klimaat.

Specerijen zijn een veelomvattend begrip: soms worden van een plant de bloemknoppen gebruikt (bij kruidnagel bijvoorbeeld), soms meeldraden (saffraan), soms de zaadjes (mosterd, karwij, koriander) maar ook de vrucht, bast en de wortelstok. De meeste specerijen zijn afkomstig uit de tropen zoals nootmuskaat, kruidnagel en peper. Kerrie is een mengsel van specerijen.

Kruiden hebben meer geur als ze vers zijn, terwijl specerijen meer geuren in gedroogde poedervorm. Beide termen worden vaak door elkaar gebruikt.
(Lees meer...)
14 jaar geleden
De begrippen kruiden en specerijen worden vaak samen in een zin genoemd en door elkaar gebruikt. Wat de een een specerij noemt, noemt de ander weleens een kruid, of andersom. Over het verschil tussen beide vind je verschillende definities, hoewel de meeste wel overeenkomsten hebben.

Verschil kruiden en specerijen door klimaat en smaak
Wikipedia is vrij duidelijk in het onderscheid, zoals je kunt lezen in het artikel over specerijen. Het belangrijkste onderscheid dat we het vaakst tegenkomen is het klimaat. Specerijen komen voornamelijk uit een tropisch/subtropisch klimaat en kruiden over het algemeen uit een gematigd klimaat.

Andere informatiebronnen wijken daar enigszins van af en kijken ook naar het verschil in smaak. Soms geeft men aan dat specerijen ook vaak pittiger en/of scherper van smaak zijn, maar daar kun je over twisten.

Specerij: Gedroogde vorm
Specerijen kun je in Nederland vaak alleen in gedroogde vorm krijgen, dus men associeert gedroogde kruiden ook snel met specerijen. Wanneer je de bladeren van de plant koriander gebruikt, zul je dat waarschijnlijk 'kruid' noemen. Korianderzaadjes worden ook veel in de keuken gebruikt, vaak in gedroogde vorm en noem je dan waarschijnlijk een 'specerij'.

Houtachtig, niet-houtachtig
Kruiden zijn in het keukengebruik meestal (delen van) niet-houtachtige planten, en specerijen kunnen ook van houtachtige planten komen (maar ook van niet-houtachtige planten). Meer hierover lees je bij de definitie van een kruid op de pagina kruiden.

Aangezien we op deze site kijken naar de eigenschappen van een plant, maken we niet ook nog een duidelijke onderverdeling tussen beide begrippen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Kort door de bocht: kruiden zijn vers en groen.
Specerijen zijn meestal gedroogd.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image