Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is het gezondste om in te bakken?

Ik ben bezig met afvallen en weet al wel dat je sowieso beter in olie/bakboter kan bakken dan roomboter, maar zit er tussen olie en bakboter nog een groot verschil wat de één gezonder maakt dan de ander?

5 maanden geleden
in: Koken
804
Ritsuka
5 maanden geleden
Mij werd olijfoliespray aangeraden
tinus1969
5 maanden geleden
Waarom denk je dat olie beter is dan boter?
Amadea
5 maanden geleden
Plantaardige olie is gezonder dan dierlijk vet. Binnen de plantaardige soorten moet je vervolgens nog letten op de hoeveelheid verzadigd vetten die erin zitten. Palmolie valt dan af, ook omdat het slecht is voor het milieu.
tinus1969
5 maanden geleden
Verzadigd vet is niet slecht; die theorie is achterhaald.
TurfGraver
5 maanden geleden
Soms lees je dat verzadigd vet helemaal niet zo schadelijk is voor de gezondheid. Let bij dit soort claims goed op de bronnen en het onderzoek waarnaar wordt verwezen. Het gezondheidseffect van meer of juist minder gebruik van een bepaalde voedingsstof, is alleen aan te tonen als de totale energie-inname gelijk blijft. Als je gewoon wat minder verzadigd vet eet, kijk je namelijk ook naar de effecten van een vermindering in energie-inname omdat je minder calorieën binnenkrijgt. Het is dus essentieel om te weten met welke andere voedingsstof het onderzochte middel is vervangen.
https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/vetten-en-olien-verzadigd-vet-onverzadigde-vetten-en-transvetten/verzadigd-vet/item120626
Sir-Jas
3 maanden geleden
Ik weet het niet beter, ik vind het een heel goede reactie. Maar zou wel graag nog wat aanvullen. Als je wilt afvallen ... mijn arts zei ooit, afvallen begint in de supermarkt. Alles wat jij koopt en dus in huis haalt (bestelt) eet je uiteindelijk ook op.
Koop minder kant en klare produkten maar bereid, kook en bak zelf. Ga verder met caloriën inschatten over naar caloriën tellen. Met behulp van www.voedingscentrum.nl. Heel veel gratis brochures te verkrijgen en tegen kostprijs ook boeken. Mijn eigen "bijbel" is hun boekje "Nederlandse Voedingsmiddelentabel" kost iets van 8-9 euro. ER staat super veel informatie in en je pikt er uit wat JIJ van belang vindt. Zo let ik op persoonlijk vooral op de hoeveelheid proteïne (eiwit) en koolhydraten en vezels. Door zelf te koken en bakken kun je dus veel invloed hebben op wat je uiteindelijk eet en binnenkrijgt. Ik maak chocolade cake met echt veel cacao dus echt veel chocolade (Duits Herrencake) met minder caloriën per 100 gram dan volkorenbrood maar ook meer proteïne en zelfs meer vezels dan volkorenbrood. Koken is niet zo moeilijk, heb je niet zo gek veel voor nodig. Bakken nog minder, een oven en een bakplaat of vorm en een elektrische garde van 25-30 euro. Experimenteer en leer aldoende, wat lukt, wat smaakt JOU!. Zo gebruik ik in mijn chocolade cake koffiemelk 3,5 % vet in plaats van olie of boter. Mijn vrouw bakt ook ... meer in de zin van neem een ruime kop olie (1000 + calorieën terwijl mijn 250 cc koffiemelk 300 calorieën zijn. Scheelt alleen daar al op 700 caloreën. Stamppot, scheutje koffiemelk. In de koffie ... geen koffiemelk.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Zowel olie als bakboter zijn gezonder dan roomboter om in te bakken, omdat ze minder verzadigde vetten bevatten. Maar er zijn wel degelijk nog verschillen in gezondheid tussen olie en bakboter:
Olie:
* Bevat overwegend onverzadigde vetten, die goed zijn voor je hart en bloedvaten.
* Heeft een hoger rookpunt dan bakboter, waardoor het minder snel verbrandt en schadelijke stoffen afgeeft.
* Komt in verschillende varianten, zoals zonnebloemolie, olijfolie en raapzaadolie. Elke olie heeft z'n eigen smaak- en rookeigenschappen.
Bakboter:
* Bevat naast onverzadigde vetten ook nog wat verzadigde vetten.
* Heeft een lager rookpunt dan olie, waardoor het eerder verbrandt.
* Heeft een neutrale smaak, waardoor het geschikt is voor veel verschillende gerechten.
Welke is het gezondst?
De gezondste keuze hangt af van wat je wilt bakken:
* Voor hoge temperaturen: Kies olie met een hoog rookpunt, zoals zonnebloemolie of raapzaadolie.
* Voor lagere temperaturen: Bakboter kan prima, zolang je het niet te heet laat worden.
* Voor de smaak: Kies een olie die past bij de smaak van je gerecht. Olijfolie is bijvoorbeeld lekker bij mediterrane gerechten, terwijl pindaolie goed past bij Aziatische gerechten.
Let op:
* Gebruik altijd met mate olie of bakboter. Te veel vet is niet goed voor je gezondheid.
* Vervang eens wat olie door water of bouillon bij het bakken. Zo voeg je minder vet toe en wordt je gerecht minder vet.
(Lees meer...)
5 maanden geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding