Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waar hangt de hoeveelheid kalkaanslag op de bodem van een kookpan van af?

Ik kook elke zaterdag en elke zondag twee eitjes voor ons ontbijt. Altijd op dezelfde manier, altijd in hetzelfde pannetje.

De ene keer zitten er na afloop behoorlijk veel kleine ronde vlekjes kalkaanslag op de bodem van de pan, de andere keer heel weinig, soms zelfs geen.

Waarom verschilt dat zo van keer tot keer?

(Inductiekookplaat, voor het geval dat van belang is.)

(Gelukkig gaan de kalkvlekjes heel makkelijk weg als ik direct na het koken een schuursponsje over de bodem van de pan haal.)

een jaar geleden
in: Koken
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

De vlekjes (puntjes) ontstaan doordat de eieren in beweging zijn en telkens de bodem raken. Als je de eieren kookt met water dat net niet kookt (borrelt), dan zullen de eieren stil op de bodem blijven liggen en er zullen weinig puntjes ontstaan. Laat je het water borrelen, dan zullen er meer puntjes ontstaan.
een jaar geleden
M.i. zijn er twee* bronnen van kalk in dit verhaal: het water en de eieren. De eierschaal zelf is natuurlijk van kalk, maar er kan ook kalkhoudend vuil op de eieren zitten.
De hoeveelheid kalk in het water vermoedelijk redelijk stabiel, dat van het ei zal wat meer variëren. Daar heb je al één bron van het verschil.

Maar ondanks de stabiele hoeveelheid opgeloste kalk in het water is er ook daarmee heel wat aan de hand:
Wanneer water verdampt blijft de kalk achter. Staat 'vuur' hoger, of staat het water langer op het vuur (b.v. omdat het water een koudere begintemperatuur heeft) dan verdampt er meer water en blijft er meer kalk achter. Zelfs de luchtdruk kan daarbij van invloed zijn i.v.m. het kookpunt.

Meer, of minder verdamping heeft dus ook invloed.

*) Waarschijnlijk val jij er niet onder, maar sommige mensen (w.o. mijn moeder) gooien altijd wat zout in het water bij het koken van de eieren. Volgens mijn moeder breken ze dan wat minder snel. Geen idee of dat ook werkelijk verschil maakt voor het breken, maar voor de kalkafzetting zal het zeker schelen. Dat zou nog een derde reden kunnen zijn, mits van toepassing.
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing