Waar hangt de hoeveelheid kalkaanslag op de bodem van een kookpan van af?
Ik kook elke zaterdag en elke zondag twee eitjes voor ons ontbijt. Altijd op dezelfde manier, altijd in hetzelfde pannetje.
De ene keer zitten er na afloop behoorlijk veel kleine ronde vlekjes kalkaanslag op de bodem van de pan, de andere keer heel weinig, soms zelfs geen.
Waarom verschilt dat zo van keer tot keer?
(Inductiekookplaat, voor het geval dat van belang is.)
(Gelukkig gaan de kalkvlekjes heel makkelijk weg als ik direct na het koken een schuursponsje over de bodem van de pan haal.)
RVS.
Dit is hem:
https://www.ducq.com/eu/nl/deep-saucepan-stainless-steel-16cm-one-handle-with-lid.html
Wordt het pannetje ook nog gebruikt voor andere dingen tussen het eitjes koken door?
Soms wel, meestal niet.
Gebruik je elke keer geen of evenveel afwasmiddel op het sponsje?
Geen afwasmiddel.
Spoel je elke keer goed na, na het schoonmaken?
Ja.
En wordt de pan daarna afgedroogd (restjes water met opgelost kalk verwijderd)?
Ja.
Ik dacht dat het een fysische 'reactie' is. Vergelijkbaar met het laten verdampen van zout water. Daarbij verdwijnt het water en blijft het zout achter.
Het zijn trouwens ronde vlekjes, geen rode vlekjes. Ze zijn grijswit van kleur.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.