Kan je schimmels doden door in te vriezen of oververhitten?
Mijn vriendin maakte onlangs een grote portie bolognaisesaus die we dan invriezen om later te gebruiken. Na het bereiden moet de grote pot natuurlijk afkoelen. Door omstandigheden is die pot een kleine dag blijven staan en wanneer we de porties wilden herverdelen om in te vriezen, merkten we dat er her en der schimmels gevormd waren op de bovenste laag.
We hebben de bovenste laag afgeschept en weggegooid omdat het me onwaarschijnlijk lijkt dat in die korte tijd de schimmels ondertussen doorheen heel de pot zich hebben verspreid. De rest hebben we voorlopig ingevroren. We hebben ondertussen rond gevraagd en niemand heeft een duidelijk antwoord. Ik lees en hoor vooral dat schimmels in de vriezer ‘overleven’ en bij ontdooien terug verder groeien. We zijn er ergens niet gerust op om de saus nog te consumeren maar anderzijds is het natuurlijk wel triest om een pot van 10l saus weg te kieperen.
Ik had graag wat advies gekregen hierin.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.