Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is deze runderhamburger gaar genoeg?

Voor mijn gevoel is hij nog wat rosé van binnen, maar ik eet ze anders ook altijd in standje oude schoen.

Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
in: Koken
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

Gaar genoeg?
Wat bedoel je met 'standje oude schoen'?
-----
Rund mag rood zijn van binnen, denk aan biefstuk, rood, medium of doorbakken.
De vraag is of jij het lekker vindt, dan wel of je het vertrouwt. Maak je dit zelf of krijg je het ergens anders voorgeschoteld?
Hoe vers is deze hamburger of gaat het je puur om het idee: je gevoel zegt het is nog te rosé van binnen?
Uitgaande van het laatste is het wellicht nog niet lang genoeg gebakken.
Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
Nee, een hamburger ook die van rundvlees moet goed doorbakken zijn. Anders dan een heel stuk rundvlees.

https://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/burger-van-de-barbecue-rood-of-doorbakken.aspx
"
Waarom een rode hamburger gevaarlijk is
Het eten van een niet-gare hamburger kan namelijk gevaarlijk zijn. Dat komt omdat de meeste hamburgers uit gemalen vlees bestaan. Ziekmakende bacteriën als E. coli en salmonella kunnen zich nestelen aan de snijranden van rauw vlees. Bij hamburgers kan dit dus ook binnenin het vlees zijn. Bak je burger dus altijd goed door, daarmee voorkom je dat je ziek wordt. Als een steak uit 1 stuk bestaat, kun je hem rosé eten. Als je de buitenzijde goed bakt, maak je alle bacteriën dood. Maar ook bij een biefstuk is volledig doorbakken de meest veilige keuze.
"

Overigens (en ja dat is anekdotisch bewijs) eet ik ze zelf nog minder gaar van binnen en ben ik er nooit ziek van geworden.
Het is en blijft altijd een kansenspel, waarbij doorbakken de kans op voedselbesmetting verkleint.
.
====
Voor de mensen die zich afvragen hoe het dan met rauwe gemalen rundvlees zit welke normaliter nier gebakken wordt:

https://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2016/12/pas-op-van-halfrauwe-hamburger-kun-je-ziek-worden
"
Maar hoe zit dat dan met ons broodje tartaar of filet americain? „Voor tartaar gelden strengere eisen”, zegt Patricia Schutte van het Voedingscentrum. „En in filet zitten vaak conserveringsmiddelen. Toch is het aan te raden beide niet te geven aan kinderen, ouderen en zwangere vrouwen.”
"
Toegevoegd op 23 december 2019 19:16: tekst
5 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing