hoe maak je peperkoek op de historische mannier zonder moderne bakmiddelen als zelfrijzend bakmeel?
Zelfrijzend bakmeel is bloem met bakpoeder.
Bakpoeder is er al van ~1850 en baksoda (zuiveringszout) werd niet heel veel eerder gebruikt als rijsmiddel icm met andere middelen.
Wat je als historischer kan zien is potas(kaliumcarbonaat), Wat al in de 18de eeuw gebruikt werd, maar ook niet veel verder daarvoor zover ik begrijp. (Volgens mij is men er grotendeels mee gestopt vanwege de smaakbeïnvloeding) Als je zeker wil weten dat het een oude methode is kan je gist gebruiken.
Niet dat een pakje gist in de supermarkt halen vergelijkbaar is met hoe men vroeger aan gist kwam. https://www.broodbakforum.nl/viewtopic.php?t=5436
Laatste bericht. Hier zie je iemand iets heel anders bakken met potas/pearlash/kaliumcarbonaat.
https://youtu.be/hD7mNUAj9MA?t=175 Deze link geeft een aardig overzicht van gist potas naar baksoda naar bakpoeder.
https://en.wikipedia.org/wiki/Baking_powder#History
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.