Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is het beste brood voor tosti's?

Mijn broer heeft een lunchroom en koopt op mijn advies nu goede beenham en boerenkaas voor zijn tosti's. Maar voor het brood neemt hij casinobrood van de Aldi en volgens mij kan ook dat beter. Ik heb alleen geen idee welk brood de lekkerste tosti oplevert.

Ik zoek niet naar andere tostirecepten, maar naar de beste broodsoort om tosti's te maken.

paulus811
8 jaar geleden
in: Koken
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (4)

Casinobrood. Rechthoekige plakken witbrood.
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Feitelijk kan je voor een tosti elk soort brood gebruiken, mits het niet vers is. Het brood moet al wat ouder dus droger zijn. Een tosti wordt echter meestal in een speciaal ijzer geperst dat de sneden ook in twee helften verdeeld en de vulling erin houdt omdat de randen samengeperst worden. Je moet de korsten dan ook verwijderen voor je ze in het ijzer doet. Casinobrood uit de supermarkt is daarom het aangewezen brood omdat het vers al niet zo mals is én omdat de korsten relatief dun zijn, dus minder 'kostbaar'afval geeft.
Vers casinobrood bij de bakker gekocht, moet je eigenlijk ook eerst iets ouder laten worden om er een goede tosti van te maken in het tostiapparaat. Voor een lunchroom is dit dan ook het gunstigste brood vanwege de lage prijs.

Zou hij echter van tosti's een 'waarmerk' willen maken waarvoor klanten echt binnenkomen juist vanwege de goede tosti's 'en bereid zijn er meer voor te betalen dan anders, dan bak je ze in de pan met ambachtelijk brood, het liefsts zonder pitjes of zaden om het smeuïge karakter te behouden. Wit of bruin...het is een kwestie van smaak...het kan allebei. Dit mag dan ook vers zijn en voorzien van een korst.
Om het vers te houden kan je de sneden het best invriezen en bevroren beleggen en de pan in doen.

Het lekkerst is toch boter en dit laat je eerst smelten in de pan en voor het gaat bruisen leg je de tosti erin, zodat het brood het alvast op kan zuigen. Omdraaien en de andere kant ook wat boter laten opnemen en deze kant laten bakken. Daarna omdraaien en de andere kant bakken. De tosti zal dan knapperig zijn en de kaas zacht en draderig. Persoonlijk vind ik het desembrood het lekkerst brood voor een tosti uit de pan of tussen een gewone tafelgrill. Misschien vanwege de ietwat zurige smaak en de knapperige korst die het geeft. In combinatie is deze heel geslaagd als tosti!
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Tosti brood , zo wordt het zelfs genoemd bij de Jumbo, is wit (of bruin) casino brood. Casino brood is een vierkante boterham, die deze vorm heeft omdat dit het beste past in het originele model : broodrooster.

Sinds ongeveer 25 jaar bestaan er andere vormen broodrooster (langer), omdat mensen ook bijv. een oud stuk stokbrood als toast wilden op eten.

Zo is er ook nog de "grillmaster" een elektrische tafelgrill (al langer te koop, ook voor vlees, vis en groente) , die ikzelf gebruik voor de tosti's .

Wat wil de gemiddelde mens bij een tosti , ja goede ham (kwaliteit) , ja goede kaas (niet te jong!) en als brood ligt het er vooral aan wie je klant is?
Sta je met een "food truck" of verkoop je dit als bijzonder ("croque monsieur") in een beter restaurant? In het eerste geval zou je 'normaal' tosti brood kunnen gebruiken, maar bij een misschien kritischer publiek, dat ook zeker bereid is om er iets meer voor te betalen, zou ik ongetwijfeld een betere boterham gebruiken. Tijgerbrood (wit of bruin) zou kunnen, is lichter brood, maar ik kies eerder voor volkoren brood. Bij een gewone tosti zou ik zelf kiezen voor 'fijn volkoren' en in dat geval raad ik ook nog aan om goede klant te worden van .... de HEMA ... jawel : prima brood en een goede prijs.
Dit is zeker een veel betere keus dan 'aldi-brood'. Kwaliteit is prima en prijstechnisch niet te verbeteren : €1,25 voor een fijn volkoren > een heel brood , ik hoop dat je broer vlakbij de Hema woont :-)
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Dat hangt af van de kwaliteit die je voor ogen hebt. Voor een lage kwaliteit tosti waarmee je je niet onderscheidt van de massa is casino brood prima. Wil je meer smaak en mondgevoel en is je klant bereid om daar een hogere prijs voor te betalen dan zou ik een kwalitatief beter brood pakken. Hiervoor zou je een biologisch spelt of desembrood eens moeten proberen.
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing