Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom zijn matzes niet plat?

Matzes zijn een beetje gewelfd, komt dat door het bakken?

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
in: Koken
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

ondanks dat een matze een ongerezen brood is, gaat de combinatie van meel en water (ook zonder gist!) binnen 18-24 minuten rijzen. Daarom is het van belang dat het bakken van matze, van kneden van het deeg tot het verwijderen uit de oven, binnen 18 minuten klaar is. Omdat onder invloed van warmte vele reacties versnellen (waaronder het rijzen van het (matze)deeg), ontstaat er toch lucht in het baksel. Om die te laten ontsnappen wordt de matze al voor het bakken geperforeerd. Maar die gaatjes laten niet álle lucht ontsnappen, waardoor er toch een beetje een gewelfd oppervlak ontstaat, met 'bobbeltjes' tussen de perforatiegaatjes
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing